U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

Opinie:

Nog te weinig bekend over biotechnologie

Met stijgende verbazing las Dr. ir. Peter van Schrooyen, werkzaam bij NIZO Food Research, het opiniestuk van Cynthia Schneider `Biotechnologie is niet schadelijk' in NRC Handelsblad van zaterdag 15 januari.

18 JANUARI 2000. Graag licht ik een paar voorbeelden van desinformatie toe. Cynthia Schneider scheert bijvoorbeeld genetische varianten van landbouwgewassen, verkregen door selectieve kruising, over één kam met genetisch gemodificeerde planten.

Door het kunstmatig inbrengen van stukken genetische informatie in een cel door middel van moderne biotechnologische technieken, wordt een cel gedwongen zich anders te gedragen dan ze normaal zou doen.

Selectieve kruising kan enkel plaatsvinden tussen nauw verwante gewassen, vandaar dat in het verleden aan nieuwe rassen dikwijls vele generaties selectie voorafgegaan zijn.

Tegenwoordig kan met moderne biotechnologie een gewas in een mum van tijd worden omgebouwd tot een supergewas. Ingebouwde resistentiegenen tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen laten juist toe dat een landbouwer zeer hoge concentraties hiervan gebruikt: het landbouwgewas is toch immuun gemaakt.

Tenslotte wil ik erop wijzen dat DNA, de molecule die de genetische informatie bevat, een verbazingwekkende stabiliteit heeft en zeer waarschijnlijk in sommige omstandigheden vertering door de maag overleeft. Het is niet bekend wat er daarna met dit DNA gebeurt. Het is niet ondenkbaar dat het in sommige gevallen, in combinatie met andere levensmiddelen, via de darm wordt opgenomen in ons lichaam. Wat er daarna kan gebeuren met een stuk DNA, dat door slimme biotechnologen ontworpen is om ingebouwd te worden in het DNA van een ander organisme, is totaal onbekend.

Ik wil met deze kanttekeningen aantonen dat er te weinig bekend is wat de gevolgen zijn van het eten van genetisch gemodificeerde producten.

De reactie van de Europese consument is gezond: zij wil sterke, overtuigende bewijzen van de onschadelijkheid ervan; geen verkooppraatjes van een Amerikaanse ambassadrice.

Dr.ir. Peter Schrooyen is werkzaam bij NIZO Food Research.

NRC Webpagina's
9 maart 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad