U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

Actie milieuclub tegen genetische manipulatie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 OKT. Van de 132 Nederlandse levensmiddelenbedrijven die milieuorganisatie Greenpeace heeft aangeschreven op hun verwerking van soja of maïs, hebben er 75 een schriftelijke garantie gegeven dat hun producten zonder genetisch gemanipuleerde ingrediënten worden gemaakt. Dat heeft Greenpeace vanmiddag bekend gemaakt.

Aan de hand van de antwoorden heeft Greenpeace een lijst opgesteld met rode (genetisch gemanipuleerde) en groene (niet genetische gemanipuleerde) producten. Op de 'rode' lijst staan de huismerken van negen supermarkten, onder meer C1000, Edah en Super De Boer. Verder merken als Bolletje, Koopmans, Smiths, Friesche Vlag, Magnum, Nescafé, Maggi, Nestlé, Motta. Opvallend op de rode lijst zijn volgens Greenpeace de merken van Unilever, zoals Unox, Becel en Croma. "Unilever verklaarde eerder dit jaar uit de genetische manipulatie te willen stappen. Nu blijkt echter dat het bedrijf dit niet schriftelijk wil bevestigen." Op de 'groene' lijst staan onder meer het huismerk van Albert Heijn en merken als Knorr, Mona, Heinz en Honig. De lijst is beschikbaar bij Greenpeace, ook via de website www.greenpeace.nl.

De Nederlandse Voedingsmiddelenindustrie noemt in een reactie de rode lijst " niet juist, en bovendien misleidend en verwarrend", aldus een verklaring. " Veel bedrijven hebben de enquête van Greenpeace niet ingevuld omdat hiermee geen objectieve informatie aan consumenten wordt beoogd. De producten van deze bedrijven zijn echter zonder meer op de rode lijst geplaatst. De voedingsmiddelenindustrie vindt de lijst bovendien misleidend, omdat het suggereert dat genetisch gemodificeerde ingediënten gevaarlijk zijn. de overheid heeft meerdere malen aangegeven dat de ingrediënten geen gevaar opleveren", zo schrijft de voedingsmiddelenbranche. Volgens Greenpeace bedreigt het op grote schaal genetisch manipuleren van voedelgewassen de biodiversiteit. "De onbekendheid met de risico's maakt de techniek ongewenst voor toepassing op grote schaal in levensmiddelen. Genetisch gemanipuleerde soja en maïs uit de VS kunnen al vier jaar in 60 procent van bewerkte levensmiddelen zitten. De bewuste consument krijgt niet de keuze omdat slechts een klein deel is geëtiketteerd."

NRC Webpagina's
16 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad