U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

Europese toestemming voor verkoop genvoedsel

Door onze correspondent
BRUSSEL, 15 FEBR. Genetisch gemodificeerde organismen (gmo's) mogen in de Europese Unie onder strikte voorwaarden op de markt worden gebracht. Het Europees Parlement stemde gisteren in tweede lezing in met een aangepaste Europese richtlijn, waarover in de EU drie jaar is gedebatteerd.

De aanvaarding van de richtlijn betekent niet dat het feitelijke moratorium in de EU op de introductie van nieuwe gmo's op korte termijn wordt opgeheven. Dat moratorium kwam er in 1998, omdat onder meer Frankrijk en Italië wegens vermeende milieu- en andere gevaren nieuwe gmo's voorlopig willen weren. Bedrijven als Syngenta (Zeneca/Novartis) en Monsanto hebben bij de EU aanvragen ingediend voor veertien gmo's, waaronder maïs, aardappelen en tomaten. De industrie propageert gmo's onder meer omdat deze resistent zijn tegen allerlei ziekten en minder pesticiden nodig hebben. Tot nu toe zijn achttien gmo's toegelaten op grond van een uit 1990 daterende richtlijn. Het Europees Parlement ging gisteren met 338 tegen 52 stemmen bij 85 onthoudingen akkoord met de aangepaste richtlijn. De Groene fractie onthield zich. De rapporteur van het Europarlement, de Britse socialist David Bowe, sprak gisteren van "de strengste gmo-wetgeving ter wereld".

Volgens de nu aanvaarde aangepaste richtlijn moeten alle gmo's worden geregistreerd en moet aan het publiek gedetailleerde informatie worden verstrekt. Van gmo's voor commerciële doeleinden moet ook de locatie bekend zijn. Voor toelating van een gmo moet op Europees niveau eerst een risico-analyse worden gemaakt.

Op voorstel van het Europarlement geldt de toelating voor maximaal tien jaar, waarna opnieuw een beoordeling volgt. Verder moeten gmo's, die bijvoorbeeld in voedingsmiddelen worden gebruikt, volledig traceerbaar zijn en is etikettering verplicht. Consumenten hebben dan de keuze.

Onder meer Frankrijk heeft aangegeven dat eerst de regelgeving hiervoor in orde moet zijn voordat het moratorium kan worden opgeheven.

NRC Webpagina's
15 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad