U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

Britse supermarkt volledig 'organisch'

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 14 JUNI. De Britse supermarktketen Iceland doet zijn chique concurrenten opnieuw met de ogen knipperen. De specialist in diepgevroren volksvoedsel als hamburgers en vissticks heeft vandaag bekend gemaakt in zijn 560 filialen massaal biologisch geteelde groente en fruit te gaan verkopen.

Het bedrijf, dat eerder als eerste Britse supermarkt beloofde geen genetisch gemodificeerde producten meer te verkopen, heeft 40 procent van de wereldwijde oogst aan groente opgekocht die wordt geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Volgens Iceland-directeur Russell Ford is het besluit om de zogeheten organic (in Nederland 'biologisch') groente te verkopen ingegeven door zakelijke logica. Uit marktonderzoek blijkt dat drie van de vier Britten organic producten zouden kopen als ze net zo duur waren als traditioneel geteelde groente. Organic producten zijn een stuk duurder, maar Ford zei de prijzen kunstmatig te zullen drukken, ook al zal dat de winstcijfers van Iceland de komende jaren temperen.

Organic leek vooral aan te slaan onder gezondheidsbewuste Britten met hogere inkomens. Zij doen boodschappen bij ketens als Waitrose en Sainsbury's, of ze bestellen via het internet bij gespecialiseerde leveranciers van organic producten. De trend wordt ook gesteund door kroonprins Charles, die zelf biologisch boert.

De branche verwacht dat de omzet van biologisch geteeld voedsel de komende vijf jaar met 40 procent per jaar zal stijgen. Britse boeren kunnen ook nu al niet aan die vraag voldoen, zodat Britse supermarkten hun biologische groente importeren, onder meer uit het Midden-Oosten en Latijns Amerika. Iceland maakte ook bekend Britse biologische boeren te gaan steunen. Op dit moment wordt slechts 3 procent van het Britse landbouwareaal volgens organic methoden bebouwd.

NRC Webpagina's
14 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad