U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

`Commercieel besef in biotech nog onvoldoende'

Minister Jorritsma (Economische Zaken) stelt 100 miljoen gulden beschikbaar voor Dossier.GM. Daardoor hoopt ze de kiem te leggen voor het ontstaan van 75 nieuwe biotech-bedrijven in de komende vijf jaar.

Door onze redacteur MARCEL AAN DE BRUGH

9 FEBRUARI 2000. De biotechnologie in Nederland blijft achter ten opzichte van die in de omringende landen. Vooral jonge ondernemers krijgen weinig voet aan de grond. Verschaffers van durfkapitaal kijken de kat uit de boom, speciale voorzieningen voor starters zijn er te weinig.

Om daar verbetering in te brengen stelt minister Jorritsma (Economische Zaken) 100 miljoen gulden beschikbaar. Dat maakte ze vandaag bekend, tijdens de opening van een nieuwe vestiging van het Amerikaanse biotech-bedrijf Genzyme in Naarden. Volgens het plan moeten er in de komende vijf jaar 75 nieuwe biotech-bedrijven verschijnen.

Van 1981 tot 1998 heeft de overheid 750 miljoen gulden geïnvesteerd in Dossier.GM. Is die 100 miljoen voor de komende vijf jaar niet wat mager?

,,Dat kun je niet met elkaar vergelijken. Je hebt het over andere doeleinden; onderzoek, ontwikkeling, enzovoorts. Het grote probleem op dit moment is het ontbreken van startende ondernemers. Om dat probleem aan te pakken hebben we naar ons idee 100 miljoen gulden nodig.''

Hoe bent u tot de invulling van het actieplan gekomen?

,,Een groep deskundigen is naar Boston afgereisd, één van de hot spots van biotechnologie in Amerika. Daar schiet het ene bedrijf na het andere uit de grond. We hebben ook rondgekeken in België en Duitsland, landen die het de laatste jaren heel goed doen. En we hebben geput uit de ervaring die is opgedaan met het Twinning-programma, dat is opgezet om starters in de informatie- en communicatietechnologie te stimuleren. De problemen die we nu in de biotech zien lijken namelijk erg veel op de problemen die we een aantal jaren geleden in die sector zagen.''

Denkt u met deze maatregel het probleem werkelijk op te lossen? Is er niet een gebrek aan ondernemingsgeest onder de Nederlandse biologen?

,,Het commerciële besef komt er, maar het heeft nog wel tijd nodig. Universiteiten hebben jarenlang alleen gekeken naar het aantal publicaties van hun hoogleraren. De vraag `hoe vercommercialiseren we die kennis' werd amper gesteld. Iemand in een ander land verdiende vervolgens een goede boterham met die kennis, omdat hij het wel te gelde wist te maken.

,,In Europa is ook veel meer een traditie van publieke, dan van privaat onderzoeks- en ontwikkelingswerk. In Amerika verrichten universiteiten al veel langer onderzoek voor het bedrijfsleven. Dat is hier nog steeds niet bon ton.''

Wordt bij oprichting van nieuwe bedrijven rekening gehouden met de huidige onrust omtrent genetisch gemanipuleerde gewassen?

,,We gaan geen selectie maken, als u dat bedoelt. Het is niet zo dat we voorrang verlenen aan bijvoorbeeld farmaceutische bedrijven. Maar we moeten ons natuurlijk wel iets aantrekken van de maatschappelijke houding, alhoewel in proportie. De discussie focust zich nu op genetische modificatie van gewassen, maar biotechnologie is meer dan dat. Als het over farmaceutische toepassingen gaat, of over rijst met extra vitamine A, valt de kritiek ook snel weg. Ik geef toe, we hebben te lang tweeslachtige signalen gegeven, naar de maatschappij en naar het bedrijfsleven. We moeten als overheid een helderder kader scheppen. Er is nu veel opwinding over een klein onderdeel van de Dossier.GM. Je moet uitkijken dat het niet de hele sector gaat besmetten.''

Volgens een eerder verschenen schets van het actieplan vormen de voortdurende ethische discussies in Nederland een barrière voor de biotech-industrie. Klopt dat?

,,We discussiëren hier erg graag, bijvoorbeeld over voedselveiligheid. Vaak lopen we zelfs ver vooruit op Europese regelgeving en dat kan de zaak vertragen. Maar die discussies gaan elders ook gevoerd worden, reken daar maar op. Amerika dacht eraan te ontkomen, maar ook daar zie je ze nu verschijnen.''

NRC Webpagina's
9 maart 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad