U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

Kabinet wil advies over bio-octrooi

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 8 JUNI. Het kabinet vraagt de Raad van State met spoed aan te geven of Nederland wel een wet mag invoeren waarin wordt vastgelegd dat er geen octrooi mogelijk is op uitvindingen die betrekking hebben op planten of dieren. Zo'n verbod zou in strijd zijn met de Europese richtlijn die een hogere juridische status heeft.

De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met het voorstel van staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) amendementen op de vernieuwde rijksoctrooiwet en zaaizaadwet aan de Raad van State voor te leggen. Deze wordt gevraagd om met spoed aan te geven of deze amendementen 'destructief' zijn, en derhalve verboden, omdat ze in strijd zijn met de Europese richtlijn voor de bescherming van biotechnologische uitvindingen. Deze richtlijn moet uiterlijk 31 juli via nationale wetgeving worden ingevoerd. Een meerderheid in de Kamer wil echter niet dat, zoals de richtlijn beoogt, biotechnologische uitvindingen kunnen worden geoctrooieerd. Alleen D66 en VVD hebben geen bezwaar tegen het verlenen van patenten op de uitvinding van bijvoorbeeld een aangepast virus dat kan worden gebruikt in de Dossier.GM.

De Kamer had twee jaar al aangegeven niets te zien in de richtlijn en het kabinet gevraagd om deze bij het Europese Hof voor vernietiging voor te dragen. Dit is indertijd gebeurd, maar de verwachting was dat tijdig voor de datum waarop de richtlijn door de lidstaten moet worden geïmplanteerd (31 juli) er een uitspraak van het Hof zou komen. Dit blijkt niet het geval. Bovendien heeft volgens het kabinet het Nederlandse verzoek niet veel kans van slagen. Daarom, en omdat het verzoek om vernietiging geen opschortende werking heeft, wil de regering zich aan de regels houden. Via een aanpassing van de rijksoctrooiwet en de zaaizaadwet legt het kabinet de richtlijn in de Nederlandse wetgeving vast.

Ybema wilde de wet voor 31 juli in het Staatsblad hebben omdat de regering op die manier een aantal voorwaarden aan de uitvoering van de richtlijn kan stellen. Gebeurt dit niet dan gaat de richtlijn rechtstreeks werken. Iedereen kan dan op basis van die richtlijn ook voor Nederland dwingende octrooien op zijn uitvindingen vragen. De wijzigingen die de Kamer in de wetsvoorstellen wil aanbrengen maken die wetten in strijd met de richtlijn die ze juist te implementeren. Met het advies van de Raad van State over de amendementen hoopt Ybema uit de impasse komen waarin hij en de Kamer al enige tijd verkeren.

NRC Webpagina's
8 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad