U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

Bio-teler werkt voor export


Supermarkten klagen over het geringe aanbod aan biologisch geteelde groente en fruit. Nederlandse producenten verkopen liever aan het buitenland, dat beter betaalt.

Door onze redacteur MARCEL AAN DE BRUGH

ROTTERDAM, 3 OKT. Van de in Nederland biologisch geteelde groente en fruit verdwijnt 65 procent naar het buitenland. De overgebleven 35 procent is voor de binnenlandse markt bestemd. Dat blijkt uit een recent rapport van het Produktschap Tuinbouw.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), waarbij 5.000 Nederlandse supermarkten zijn aangesloten, is die 35 procent veel te weinig. " De vraag naar biologische groente en fruit stijgt. We willen graag meer afzetten, maar dat kan nu niet", zegt Sija de Jong, beleidsmedewerker bij het CBL.

Biologisch geteelde producten, waarvoor geen kunstmest of landbouwgif is gebruikt, stijgen in populariteit. Het aantal biologisch gehouden varkens bedroeg vorig jaar 23.000, en zal dit jaar waarschijnlijk verdubbelen. Nederlandse consumenten gaven in het tweede kwartaal van dit jaar vier keer zo veel uit aan biologische zuivel als twee jaar eerder. Tussen juli 1999 en juli 2000 werd 46 miljoen gulden aan biologische zuivel uitgegeven. Inmiddels zijn er 292 bedrijven die biologische groenten telen. Hun productie is zo'n 40 miljoen gulden waard, berekende het Produktschap Tuinbouw.

Desondanks is het CBL niet tevreden. De organisatie wil meer biologisch geteelde groente en fruit afnemen, maar biologische telers verkopen hun producten liever aan buitenlandse afnemers. "Die betalen nou eenmaal meer", zegt Jos Leeters. Hij is directeur van Nautilus, een samenwerkingsverband van ruim honderd biologische groenten- en fruittelers. Nautilus verkoopt veel aan Groot-Brittannië. Na de BSE-crisis is de vraag naar biologische geteelde producten daar sterk toegenomen. Het land neemt 60 procent van alle in Nederland geteelde biologische groente en fruit af, zo blijkt uit het rapport van het Produktschap Tuinbouw. Ook Duitsland neemt veel af. Het koopt twintig procent van de in Nederland biologisch geteelde groente en fruit.

De Jong van het CBL erkent dat men in het buitenland over het algemeen meer wil betalen voor biologisch geteelde levensmiddelen. "In Engeland betaalt de klant in de supermarkt gerust zeven gulden voor een bakje biologische aardbeien. Dat heeft de Nederlandse consument er niet voor over. Die wil toch voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En dat vertaalt zich in de prijs die wij de telers kunnen bieden."

Volgens Leeters zijn buitenlandse afnemers ook eerder geneigd om langetermijncontracten af te sluiten met Nederlandse telers. En dat acht hijerg belangrijk voor deze beginnende, grillige sector. Zo plannen de telers bij Nautilus op basis van de afgesloten contracten bijvoorbeeld in de winterperiode al wat ze in de lente zullen planten en in de zomer kunnen oogsten. Op deze manier voorkomen ze overproductie. "Want niemand vergoedt ons de producten die we niet kwijt kunnen", zegt Leeters. Volgens hem werken Nederlandse supermarkten meestal niet via contracten. "Een paar weken geleden wilde iemand ineens een heleboel bonen hebben. Die moesten meteen komen. Daar kunnen we dan niet aan voldoen", zegt Leeters.

De Jong daarentegen beklaagt zich over het feit dat biologische telers weinig rekening houden met de wensen van de supermarkten. "Als wij een actie willen aanbieden, bijvoorbeeld voor biologische geteelde rode kool, dan doen we dat in een hele reeks supermarkten. Dus hebben we een grote partij rode kolen nodig, allemaal van dezelfde kwaliteit. Maar telers kunnen dat lang niet altijd aanleveren."

Volgens De Jong staan de biologische telers en de supermarkten nu in een patstelling. Wel zegt ze dat er bij het CBL plannen liggen om in de supermarkt meer actie te voeren voor biologische geteelde producten. "Om de consument uit te leggen wat de toegevoegde waarde is. Misschien dat hij dan toch meer voor deze producten wil betalen."

Minister Brinkhorst (Landbouw) trok enkele weken geleden 80 miljoen gulden uit voor de biologische landbouw. Het geld is bedoeld om de verkoop van biologische producten de komende vijf jaar te verbeteren. Leeters houdt een slag om de arm. "We willen de thuismarkt graag bedienen, maar dan moet de prijs redelijk zijn."

NRC Webpagina's
3 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad