U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Frequentieveiling in
Nederland

Nieuws

Achtergrond

Frequentieveilingen in het buitenland

Europa

Verenigd Koninkrijk

Duitsland

Links






Reacties

Deutsche Telekom slaat terug


Bestaande mobiele aanbieders zijn vanaf volgende week favoriet bij de veiling van licenties voor een nieuw mobiel netwerk. Deutsche Telekom heeft de beste kaarten.

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT

ROTTERDAM, 29 JUNI Toen KPN eind vorig jaar de champagneflessen liet knallen om de overname van het Duitse E-Plus te vieren moet het gevaar zijn ingecalculeerd: door zich te wagen in de achtertuin van Deutsche Telekom liep KPN de kans dat Europa's meest kapitaalkrachtige telecomreus terug zou slaan op de Nederlandse thuismarkt.

Vanmorgen was het zo ver. Deutsche Telekom krijgt straks een belang van vijftig procent of iets minder in Ben, de kleinste van de vijf aanbieders op de Nederlandse markt voor mobiele telecommunicatie. Met Deutsche Telekom achter zich is het hoogst onwaarschijnlijk dat Ben zich een licentie zal laten ontglippen voor de nieuwe generatie mobiele telefonie (het zogeheten UMTS). Vanaf 6 juli worden er vijf geveild in het Scheveningse Kuhrhaus. Met de komst van Deutsche Telecom zijn nu alle dominante operators van de ons omringende landen aanwezig op de Nederlandse markt. France Telecom en British Telecom deden via Dutchtone en Telfort al langer mee.

Voor de relatief kleine telecombedrijven Belgacom en TeleDanmark die elk een minderheidsbelang zullen houden in Ben is de komst van Deutsche Telekom een oplossing. Beide bedrijven hebben geld nodig voor hun thuismarkten.

Deutsche Telekom heeft kapitaal genoeg. De Duitsers hebben hun internationale avontuur met Global One zien mislukken, maar de verkoop van de alliantie aan France Telecom was lucratief. Gisteren nog haalden de Duitsers een recordbedrag binnen van 14,5 miljard dollar op de obligatiemarkt.

Analist B. Kommers van ABN Amro schat dat de licenties per stuk in Nederland anderhalf tot twee miljard euro zullen kosten. Voor de bouw van het netwerk komt daar, volgens een voorlopige schatting, nog eens ongeveer eenzelfde bedrag bovenop.

Over iets meer dan een week al moet het nieuwe Ben de concurrentieslag aan met de zeven andere gegadigden die tot de veilingprocedure zijn toegelaten. De meest verrassende kandidaat is de Britse kabelmaatschappij NTL. NTL heeft op dit moment geen substantiële activiteiten op het gebied van de mobiele telecommunicatie maar heeft wel meegedaan met de veiling in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Interessant is de dubbelrol van France Telecom, dat naar verluidt zijn belang in Dutchtone uitbreidt tot 100 procent, maar ook een vinger in de pap heeft bij NTL (25 procent). In Groot Brittannië dong NTL samen met France Telecom tevergeefs mee naar een licentie. Via een tussengeschoven bv biedt NTL nu mee in Nederland ondanks regelgeving die bepaalt dat twee gelieerde partijen (FT en NTL) niet mogen bieden. Volgens een ingewijde heeft het op Amerikaanse leest geschoeide NTL een probleem met aandeelhouder France Telecom en hebben de Fransen daar "niks te vertellen".

Hutchison, conglomeraat uit Hong Kong van de zakenman Li Ka-shing, haalde in het Verenigd Koninkrijk wel een licentie binnen. In Engeland werkte Hutchison samen met het Canadese TIW en volgens analist Kommers ligt een alliantie met een telecombedrijf ook nu voor de hand. Ook het Nederlandse Versatel tot slot is tot de veilingprocedure toegelaten. Analisten hebben twijfels over de kansen voor de twee buitenstaanders Versatel en Hutchison. Het laatste bedrijf haalde in Engeland onder meer een licentie binnen omdat alle bestaande aanbieders waren voorzien. In Nederland zijn maar vijf licenties te vergeven en zullen KPN, Libertel, Telfort, KPN en Ben zware strijd leveren omdat eerdere investeringen weinig meer waard zijn als ze niet meedoen met de nieuwe ontwikkelingen. Reden te meer om te concluderen dat nieuwkomer Deutsche Telekom zich met Ben in een handige positie heeft gemanoeuvreerd.

NRC Webpagina's
29 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad