Groei
Het gebruik van filterprogramma's is in opmars. Volgens een studie van Quality Education Data, een Amerikaans marktonderzoeksbureau voor het onderwijs, gebruikt inmiddels 58 procent van de openbare scholen softwarefilters. In 1998 was dat nog 38 procent van de scholen. Daarnaast gebruikt 31 procent van de Amerikaanse huishoudens met minderjarige kinderen filterproducten, aldus een enquête van het Annenberg Public Policy Center van de universiteit van Pennsylvania. Na het bloedbad op Columbine High School in Littleton, waarbij twee scholieren twaalf medeleerlingen, een lerares en zichzelf ombrachten, steeg de verkoop van het filterproduct Cyber Patrol binnen 8 dagen met 28 procent.
Tegenstanders
Tegenstanders van filterprogramma's, zoals de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU en de American Library Association, noemen als meest zwaarwegende bezwaren tegen filtersystemen het feit dat de programma's legale informatie bieden en het feit dat de bedrijven die de programma's maken niet openbaar maken wat ze blokkeren en op welke gronden. Slechts enkele programma's, Net Nanny en Cyber Patrol, maken bekend welke sites en trefwoorden ze blokkeren. Anti-filtering organisaties doen regelmatig onderzoek naar wat filterprogramma's blokkeren. (Klik hier voor een overzicht.)
Geblokkeerde site DejaNews.
Uit die onderzoeken blijkt dat ook onschuldige sites, bijvoorbeeld met de toneelstukken van Shakespeare, de avonturen van Sherlock Holmes en de Koran worden geblokkeerd. Sommige programma's blokkeren ook zoekmachines als DejaNews, omdat deze ook toegang bieden tot informatie over seks.
Cracks
Er zijn verschillende manieren om filters te omzeilen. Tot groot ongenoegen van de producenten van filtersoftware stellen jonge programeurs regelmatig cracks ter beschikking, programma's om de filters uit te schakelen. Peacefire, een jongerenorganisatie tegen filteren, stelt programma's en methodes beschikbaar die alle bekende blokkeringssoftware onklaar maakt. In Singapore nemen Internetgebruikers die het kunnen betalen een abonnement bij een Indonesische of Australische provider om ongecensureerd het Net op te kunnen. In China is momenteel een wildgroei aan Internetcafés, waar ook ongeregistreerde gebruikers kunnen surfen.