|
Wie filtert wat
Het programma I-Gear blokkeert onder meer de volgende sites van wetenschappelijk medewerkers van Amerikaanse universiteiten. I-Gear wordt in de Verenigde Staten en Canada gebruikt op middelbare scholen.
Bron: Peacefire (peacefire.org/censorware/I-Gear/igear-blocked-edu.html)
Geblokkeerd door X-Stop.
Het programma X-Stop blokkeert onder meer de volgende universitaire sites. X-Stop wordt in Nederland gebruikt door de Evangelische Omroep.
Bron: Peacefire (www.peacefire.org/censorware/X-Stop/xstop-blocked-edu.html)
De Australische Internetaanbieder Clairview uit Brisbane die gefilterde Internettoegang aanbiedt, blokkeert onder meer de volgende sites:
Het programma Cyber Patrol blokkeert onder meer de zoekmachine DejaNews, omdat deze ook toegang biedt tot nieuwsgroepen over seks. Cyber Patrol heeft een zoekmachine waarmee je in de database kunt zoeken welke sites worden geblokkeerd.
Het programma Cybersitter blokkeert onder meer de volgende trefwoorden en sites:
password, homo, bi, gay, queer, bisexual, erotica.
Klik hier voor een complete lijst.
Het programma Net Nanny, dat wordt gebruikt op scholen en door Internetaanbieders als America Online en Freeserve, blokkeert onder meer de volgende sites, trefwoorden en mailinglijsten:
Trefwoorden
Mailinglijsten
Bron: Net Nanny (www.netnanny.com)
Het programma Smart Filter, gebruikt op scholen in de Amerikaanse staat Utah, blokkeert onder meer de volgende sites:
Bron: Censorware (
www.censorware.org/reports/utah/main.shtml)
Het programma Surf Watch, aanbevolen door Filtering Facts, kwam in 1996 in het nieuws omdat het een webpagina over Bill en Hillary Clinton en Al en Tipper Gore blokkeerde. De pagina had de naam 'couples.html'. In plaats van dat Surf Watch de pagina deblokeerde, heeft de webmaster van Whitehouse.gov de pagina een andere naam gegeven. De president en vice-president van de VS en hun echtgenotes zijn nu te vinden onder: www.whitehouse.gov/WH/kids/html/principals.html. Verder blokkeert Surf Watch onder meer de volgende sites:
Bron: Peacefire (
www.peacefire.org)
Het programma WebSENSE blokkeert ruim 640.000 websites. Volgens de producent zijn alle geblokkeerde sites bekeken door een team van surfers. In juni 1998 kwam het programma in opspraak toen bleek dat de Internettoegang van rechters van de hoven van beroep van de Eighth, Ninth en Tenth Circuits onnodig werd geblokkeerd. Rechters ontdekten dat WebSENSE, geïnstalleerd door de centrale administratie van de rechtbanken, onder meer een site over Liza Minelli blokkeerde en die van een joodse jongerenorganisatie.
WebSENSE blokkeert onder meer de volgende sites:
Bron: Censorware (www.censorware.org/reports/liza.html) en New York Times
|
NRC Webpagina's
3 maart 2000
|
Bovenkant pagina |
|