NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE




Bijlmer-enquête

Actueel

Rapport enquete-commissie

Lading

Ondervraging politici

Gezondheid bewoners en bergers

Getuigen

Relatie Israel

El Al

Betekenis parlementaire enquête

Artikelen op datum

Profiel over de Bijlmerramp
(21 jan. 1999)

Reacties uit de politiek

Ex-ministers: niet ingelicht over de lading


DEN HAAG, 4 FEBR. Voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Maij-Weggen en haar opvolster Jorritsma zeggen nooit te zijn geïnformeerd over de aanwezigheid van een gevaarlijke lading in de verongelukte El-Al-Boeing.

Door onze politieke redactie

Maij-Weggen, minister ten tijde van de ramp in 1992, zei gisteren dat ze zich ,,bedrogen en ontgoocheld'' voelde, omdat haar ,,relevante informatie is onthouden'' over de lading van het verongelukte toestel. Jorritsma, in het vorige kabinet minister van Verkeer, vindt een strafrechtelijk onderzoek op zijn plaats.

Jorritsma, die nu minister van Economische Zaken is, noemde het ,,verbijsterend'' en ,,onvoorstelbaar'' dat de band waarop staat dat El Al er direct na de ramp bij de luchtverkeersleiding van Schiphol op aandrong de aard van de lading geheim te houden, is achtergehouden en dat hieraan ook gevolg is gegeven.

Maij-Weggen verklaarde gisteren dat zij vorige maand, op 18 januari, via het ministerie van Verkeer en Waterstaat op de hoogte is gesteld van het bestaan van de band en de parlementaire enquêtecommissie daarover de volgende dag heeft geïnformeerd. Jorritsma zei gisteren: ,,Als ik er ook maar iets van had geweten, dan kunt u ervan overtuigd zijn dat de bovenste steen boven zou zijn gekomen.'' Beide oud-ministers van Verkeer en Waterstaat zullen in een later stadium nog worden gehoord door de parlementaire enquêtecommissie.

Het Tweede-Kamerlid J. van Walsum (D66), dringt aan op maatregelen tegen verantwoordelijke functionarissen. Hij is van mening dat ,,korte metten'' moet worden gemaakt met betrokkenen bij de luchtverkeersleiding en de rijksluchtvaartdienst, die verantwoordelijk zijn voor het achterhouden van informatie. ,,Die mensen zijn incapabel voor hun werk. Die kun je niet op hun post laten zitten; die zou je op staande voet moeten ontslaan'', zei hij vanmorgen.

Andere fracties in de Tweede Kamer zijn vooralsnog terughoudend met politieke conclusies. De PvdA wil de parlementaire enquêtecommissie zijn werk laten doen en daarom niet reageren; het CDA wil eerst meer informatie voordat conclusies worden getrokken. Van de zijde van de VVD wordt vastgesteld dat een ambtenaar van toenmalig minister Maij-Weggen de zaak ,,in de doofpot'' heeft gestopt. Het Kamerlid Te Veldhuis (VVD) noemde dit ,,onvoorstelbaar'' en ,,onverteerbaar''. ,,Dit zou niet moeten kunnen in een parlementaire democratie.''

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad