NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Bijlmer-enquête

Actueel

Rapport enquete-commissie

Lading

Ondervraging politici

Gezondheid bewoners en bergers

Getuigen

Relatie Israel

El Al

Betekenis parlementaire enquête

Artikelen op datum

Profiel over de Bijlmerramp
(21 jan. 1999)

AMC kritiseert enquête

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 18 MEI. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam blijft van mening dat de parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer de relatie tussen gezondheidsklachten en de Bijlmerramp "te zwaar aanzet".

Dat heeft een woordvoerder van het AMC verklaard, nadat het ziekenhuis de antwoorden van de enquêtecommissie op honderden Kamervragen heeft bestudeerd. Na de presentatie van het eindrapport van de commissie is veel discussie ontstaan over de eindconclusie waarin wordt geconstateerd dat er een directe relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en de ramp en dat het optreden van de diverse overheden heeft geleid tot een toename van deze klachten. In antwoorden op vragen over de kwestie stelt de enquêtecommissie dat haar conclusies direct zijn overgenomen uit onderzoek van het AMC. Maar volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is dit niet juist. "Wij zien een directe relatie met één ziekte: het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Maar dat betekent niet dat je alle andere klachten op gelijke hoogte kunt stellen", aldus de woordvoerder.

Hij wijst erop dat het AMC wel een aantal indirecte relaties ziet. "Maar door de formuleringen van de commissie krijgt het een lading mee die wij niet kunnen onderschrijven. In de Bijlmer heerst nu de indruk dat alle klachten met de ramp te maken hebben, maar dat patroon hebben wij niet kunnen vinden." De woordvoerder noemt het verontrustend dat de conclusies van het AMC worden gebruikt om de politiek meest harde conclusies over de gezondheidsklachten in relatie tot de Bijlmerramp te onderbouwen.

NRC Webpagina's
18 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad