NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Bijlmer-enquête

Actueel

Rapport enquete-commissie

Lading

Ondervraging politici

Gezondheid bewoners en bergers

Getuigen

Relatie Israel

El Al

Betekenis parlementaire enquête

Artikelen op datum

Profiel over de Bijlmerramp
(21 jan. 1999)

'Kabinet onvolledig over immuunziekten'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 MEI. De parlementaire enquêtecommissie vliegramp Bijlmermeer beschuldigt het kabinet ervan "onvolledig" te zijn geweest bij de schriftelijke beantwoording van Kamervragen over de reactie van de overheid op enkele gevallen van auto-immuunziekten. Ten onrechte, zo stelt de commissie in een vrijdag verzonden brief aan de Tweede Kamer, maakte het kabinet twee weken geleden in zijn antwoorden geen melding van drie waarschuwingen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg hierover in december en januari ontving van het Amsterdamse ziekenhuis AMC. De gevallen van de zeldzame auto-immuunziekten zouden wellicht samenhangen met de vliegramp van 1992.

In haar eindrapport over de Bijlmerramp gaf de commissie al aan dat het ministerie van Volksgezondheid volgens haar niet alert genoeg had gereageerd op mededelingen dat er sprake was van auto-immuunziekten. AMC-arts J. IJzermans had hierover al op 29 januari zijn ongenoegen geuit in een gesprek met het blad Medisch Contact.

Nadat IJzermans op 5 maart was verhoord door de commissie kreeg hij een rapport voorgelegd door de Inspectie, waarin stond dat het AMC de Inspectie pas in februari op de mogelijke auto-immuunziekten had gewezen. IJzermans schreef daarop op 10 maart terug: "Met deze datering brengt u mij in een moeilijk parket. Mijn relatie met de Inspectie is altijd goed geweest en ik zou dat graag zo houden. Ik heb daar echter geen meineed voor over."

NRC Webpagina's
22 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad