U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Achtergrond

Grote haast Europese richtlijn e-commerce
(5 mei 2000)
Het Europees parlement heeft binnen vijf maanden een richtlijn van de Europese Unie over webwinkelen en internet-handel (e-commerce) doorgevoerd. Het tot stand komen van dergelijke richtlijnen kost gewoonlijk zo'n vijf jaar. Het parlement hield de duur van het besluitvormingsproces binnen de perken, omdat de markt voor e-commerce zich naar verwachting de komende jaren explosief zal ontwikkelen van 15,4 miljard dollar dit jaar tot 330 miljard dollar in 2003. Dat meldt de Britse krant Financial Times vandaag.

Een nieuwe Gouden Eeuw
(15 augustus 2000)
Amsterdam haalt het ene na het andere ict-bedrijf binnen zijn grenzen. Dat geeft de stad een nieuwe dynamiek die drijft op kennis. Een mogelijke grens aan de groei is de beschikbaarheid van werknemers met die benodigde kennis.

Digitale kloof in Azië steeds groter
(11 augustus 2000)
Het ene Aziatische land verkoopt frequentievergunningen waarmee zijn burgers via de mobiele telefoon razendsnel kunnen internetten. Elders in deze regio moeten dorpen het doen met één telefoon die als het meezit één uur per dag werkt. De digitale kloof in Azië wordt groter en groter.

België: digitale inhaalslag
(8 augustus 2000)
Door een trage liberalisering van de telecomsector zatBelgië lang in de Europese achterhoede van het internetgebruik. Onder het vorige kabinet werd het staatsbedrijf Belgacom beschermd. Het land maakt nu een inhaalslag.

Een sprong naar de toekomst
(1 augustus 2000)
Duitsland heeft op het gebied van de informatietechnologie grote achterstand op de meeste EU-landen opgelopen. De 'green card' moet daar snel wat aan veranderen. Vanaf vandaag komen 10.000 buitenlandse informatica deskundigen in aanmerking voor een zo'n werkvergunning die de regering-Schröder naar Amerikaans voorbeeld dit jaar ter beschikking stelt.

Internetgezant in krijtstreep
(29 juli 2000)
Het Verenigd Koninkrijk wil 'de beste markt voor e-commerce ter wereld' worden. Het heeft een vrije telecommarkt, een 'internetgezant' en ambitie. Maar er is veel werk te verzetten en het dossier stemt niet vrolijk.

Computer-Mozarts gezocht
(25 juli 2000)
De Duitse regering heeft een masterplan voor de informaticasector opgesteld dat de Bondsrepubliek een leidende rol moet bieden in de Europese inhaalrace op de Verenigde Staten.

Richtlijn elektronische handel
(8 december 1999)
De EU-ministers voor interne markt hebben gisteren overeenstemming bereikt over een ontwerp-richtlijn (Europese wetgeving) voor elektronische handel.

Alarmbel rinkelt na echec Boo.com
(19 mei 2000)
Met de ondergang van webwinkel Boo.com ontwaken financiers. De geldkraan kan opeens dicht gaan.

Het digitale strijdperk
(6 mei 2000)
Internet heeft zich ontwikkeld van een lustoord voor anarchisten tot een schatkist voor ondernemers. Het is een arena waarin consumenten en producenten naar elkaars gunsten dingen. De klanten hebben macht, maar ze worden ook ingepakt. Wie gaat er winnen?

Nederland jaagt op koppositie internet
(28 april 2000)
Nederland gaat digitaal. Althans, dat wil het kabinet. Gisteren gaven vier ministers en een staatssecretaris het startsein voor een campagne.

Hokken in Silicon Alley
(26 april 2000)
Nederlandse internetbedrijven vinden elkaar in New York, in de virtuele gemeenschap die Silicon Alley heet, the place to be voor jonge starters in e-commerce. Overdag samen aan het werk, 's avonds samen naar de kroeg.

Kopen en babbelen in virtuele communes
(13 april 2000)
De virtuele zakenmarkt maakt een onstuimige groei door. Van oudsher concurrerende bedrijven bundelen hun koopkracht.

Voorstel VS: Internet belastingvrij
(21 maart 2000)
Een Amerikaanse adviescommissie voor handel via Internet heeft besloten het Internet voorlopig belastingvrij te houden. Dat zal de commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven, meedelen aan het Congres.

Hannibal voor de poort
(9 maart 2000)
Adviesbureaus hebben een nieuwe markt ontdekt: Internetbedrijven bouwen met hun cliënten en die nieuwe ondernemingen daarna naar de beurs brengen. In ruil voor hun diensten nemen adviesbureaus soms zelf aandelen in het nieuwe bedrijf - dat kán erg goed uitpakken.

Nieuwe Arbeiders blazen Seattle nieuw leven in
(6 maart 2000)
De Amerikaanse stad Seattle biedt een voorproefje op al het moois dat de Nieuwe Economie gaat brengen. Iedereen rijk, iedereen werk.

E-commerce of dans om het kalf van de biljoenen
(5 februari 2000)
Omzet is alles, winst is niets. Dat is de kreet die sceptici over de hemelhoge beurskoersen slaken van Internetbedrijven. Maar er is ook een Internetmarkt, die winstgevend is: business to business e-commerce.

Internet-entrepreneurs nieuwe helden in VS
(31 december 1999)
De New-Yorkse bankiers worden, zeker in een spectaculair beurs- en overname jaar als 1999, met hun forse kerstbonussen door velen benijd. Maar het zijn de winnaars van het 'oude geld'. De nieuwe helden zijn vooral Internet-ondernemers. Zij hebben in de ogen van Wall Street de fakkel van de vooruitgang overgenomen.

Nederland blijft achter in elektronische handel
(9 september 1999)
Op het gebied van elektronische handel loopt Nederland flink achter bij de andere Europese landen. Europa scoort op zijn beurt laag in vergelijking met de Verenigde Staten, maar is hard bezig met een inhaalslag. Dat blijkt uit het vandaag in Parijs gepresenteerde onderzoek 'eEurope takes off' van Andersen Consulting. Het onderzoek is ingesteld onder 350 topmanagers in Europa en 60 in de Verenigde Staten.

NRC Webpagina's
19 mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad