U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Computer-Mozarts gezocht


De Duitse regering heeft een masterplan voor de informaticasector opgesteld dat de Bondsrepubliek een leidende rol moet bieden in de Europese inhaalrace op de Verenigde Staten.

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 25 JULI. Duitsland is een digitale kruisridder rijker. Na 24 jaren keert software-goeroe Kai Krause naar de Bondsrepubliek terug. Ridder Krause heeft een kasteel gekocht aan de Rijn - 'Byteburg' - waar hij " jonge computer-Mozarts en digitale Goethes" wil opleiden.

Duitsland moet veel meer informatiespecialisten krijgen zoals Krause, vindt bondskanselier Gerhard Schröder (SPD). Europa moet de achterstand die het in de informatica heeft op Amerika inhalen en Schröder ziet daarvoor een leidende rol voor Duitsland weggelegd. Daarom heeft de rood-groene regering een Masterplan ontwikkeld, dat van de Bondsrepubliek een internet-Standort wil maken, een magneet voor internetbedrijven. "De stemming in Duitsland is opmerkelijk veranderd", liet staatssecretaris Siegmar Mosdorf (SPD) van Economische Zaken onlangs weten. De drijvende krachten achter de verandering zijn volgens Mosdorf de vele jonge starters, die overal in de republiek als paddestoelen uit de grond schieten.

Duitsland moet de structurele verandering van een industriële naar een informatiemaatschappij versnellen, meent Mosdorf. Volgens de staatssecretaris loopt de Bondsrepubliek op het gebied van technologie zeker twee tot drie jaar achter bij de Verenigde Staten. De regering wil internet-starters dan ook tegemoetkomen met belastingverlichting en minder voorschriften. De zogenoemde 'Web-economie' dient volgens de staatssecretaris ook een belangrijk thema te worden bij het Bündnis für Arbeit (Alliantie voor Werk), de ronde-tafel-gesprekken tussen overheid, werkgevers en vakbonden over hervormingen op de werkvloer, stimulering van investeringen en werkgelegenheid.

Amerika ligt op het gebied van internet ver voor op Europa. Zo is een van de twee huishoudens in de Verenigde Staten aangesloten op internet. In Duitsland heeft slechts 20,7 procent van de inwoners een internetaansluiting. Duitsers die een aansluiting hebben, maken hiervan intensief gebruik. Ruim 40 procent van hen surft dagelijks op het wereldwijde netwerk.

En internet wordt niet alleen zakelijk gebruikt, voor porno of hobbyisten die een 'DDR-regering in ballingschap' (DDR in WWW) hebben opgericht. Tot grote bezorgdheid van de Binnenlandse Veiligheidsdienst biedt internet vooral extreem-rechtse groepen een welkom platform om illegale agitatie te bedrijven. De Veiligheidsdient stelde afgelopen jaar 330 rechts-radicale Homepages vast (van Radio Wolfsschanze tot Hammerskins en Der arische Ansturm), 200 meer dan in 1998.

Toch zeggen drie van de vier Duitsers nog altijd "geen flauw idee" te hebben van internet, wees een recent opinie-onderzoek van het instituut Forsa uit. Ook blijkt slechts één van de drie scholen een internet-aansluiting te hebben. Om hierin verandering te brengen is bondskanselier Schröder met Deutsche Telekom een initiatief begonnen om alle scholen van een internetaansluiting te voorzien. De regering heeft 400 miljoen mark uitgetrokken opdat alle scholen de nodige investeringen in computers kunnen doen. Vooralsnog een schijntje, klagen lerarenorganisaties, omdat de investering in een computerafdeling per school zeker 150.000 mark kost. In ieder geval heeft Deutsche Telekom alle 44. 000 scholen gratis toegang op internet beloofd. De regering hoopt te bereiken dat eind volgend jaar tenminste meer dan 30 miljoen Duitsers van het netwerk gebruik zullen maken. Minister Werner Müller (Economische Zaken) verwacht dat internet zelfs de motor van de conjunctuur kan worden. Bij de jongste presentatie van de Duitse groeicijfers verwees hij naar de Verenigde Staten waar hervorming van de belastingen de 'New Economy' (informatie-, computer-, elektronica- en multimedia-industrie) fors heeft aangezwengeld.

De minister verwacht dat de komende tien jaar als gevolg van het ontstaan van talloze nieuwe internetbedrijven zeker 750.000 nieuwe banen in Duitsland zullen ontstaan. Hij baseert zich daarbij op een studie van het Rijnlands-Westfaalse Instituut voor Economisch Onderzoek (RWI). Het organisatie-adviesbureau Andersen in Frankfurt is nog optimistischer en verwacht al in 2002 een stijging van 1 miljoen extra banen. De omzet in de interneteconomie zal van de huidige 96,3 miljard mark stijgen tot 412 miljard mark. Minister Müller pleitte in dit verband voor een structurele verandering van de starre arbeidsvoorwaarden in Duitsland zoals de vijfdaagse (38,5 uren tellende) werkweek wil de interneteconomie werkelijk stevige voet aan de grond krijgen in Duitsland. Hij schilderde mooie perspectieven voor groei en werkgelegenheid. Nieuwe technieken vereenvoudigen bureaucratische handelingen, optimaliseren de productie en openen volkomen nieuwe verkoopmogelijkheden. Deze ontwikkeling kan een duurzame groei opleveren van meer dan 3 procent, zo verwacht Müller.

Maar ondernemers uit de branche vinden dat de vereiste vernieuwingen zich niet snel genoeg voltrekken. Hervorming op het gebied van arbeidsvoorwaarden zijn meer dan ooit gewenst, reageert Willi Berchtold, vice-voorzitter van de Vakorganisatie voor Informatie- technologie. Ook wijst hij op het chronische gebrek aan informatica- specialisten. "Heb je een bekwame archeoloog nodig, dan ben je in Duitsland aan het juiste adres. Maar niet als je een informaticus zoekt." De invoering van een numerus clausus voor informatica, die sommige universiteiten overwegen, heeft voor een golf van verontwaardiging bij ondernemers gezorgd. "Rampzalige plannen", reageerde Werner Senger, voorzitter van de Vakorganisatie. "We debatteren over een green card voor buitenlandse computer-experts en bemoeilijken tegelijkertijd de toegang voor studenten tot de universiteiten."

NRC Webpagina's
25 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad