Over bijzondere
netwerken
op Internet


Door Lukas Keijser


Brady Bunch

Het begin
Netwerk
De serie

Film

Netloods
(webindex)

Netstroom
(site-recensie rubriek)

Internet in de krant
(artikelen uit NRC Handelsblad)

S U P P L E M E N T

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

De serie

Wie in de jaren zeventig opgroeide kent ze zeker. Wie daarna geboren werd misschien, door de (hier geflopte) remakes of een bezoekje aan het filmmuseum in Amsterdam. De immer goedhartige en vrolijke tv-familie Brady 

De Amerikaanse comedy Brady Bunch, die in de periode van 26 september 1969 tot 30 augustus 1974 117 maal werd uitgezonden, kwam ook in Nederland op tv. Welke omroep hier verant woordelijk voor was, bleek moeilijk te achterhalen. Na een tijdrovende speurtocht kwam de NOS met gegevens waaruit duidelijk werd dat het de Tros was. Woordvoerders van deze omroep, die eerst stellig beweerden dat zij de serie zeker niet ui tgezonden hadden, reageerden verbaasd. Ze hadden wérkelijk nog nooit van de Brady Bunch gehoord.

Toch werden de ‘avonturen’ van Greg, Marcia, Peter, Jan, Bobby, Cindy Carol & Mike en huishoudster Alice Nelson, als we de verh alen van dertigers moeten geloven, ook hier goed bekeken. De kleding (felgekleurd en seventies, hoge blokhakken en gebreide vesten) werd lustig gekopieerd en platen  met titels als 'Merry Christmas From The Brady Bunch' gingen als zoete broodjes over de toonbank. 

Redenen van succes waren volgens enkele fans (Kristine en Shelly Brown) 'dat je je kon identificeren met de karakters en hun problemen die altijd binnen een half uur opgelost we rden, de kleding en de goede familieband'.

Echter onder andere juist door die verouderde kleding, zoetsappige familierelaties, clichématige personages en de simpele problemen doet de serie gedateerd aan. Want welke vrouwen zwiepen nog constant met hun blonde haar dat ze de hele dag kammen en welke jongens zijn nog de hele dag aan het spoorzoeken? In welke familie wordt er constant gezongen, gedanst, gegrapt en geluisterd naar ouders die wijze lessen voorschotelen? En welke tv-kijker wordt nog warm of koud van problemen als jaloezie (Everything is Marcia, Marcia, Marcia!")? David E. Brady, nota bene de maker van een van de grootste Brady Bunch-sites, noemt de site dan ook 'just a dumb sitcom'.

Maar de wansmaak kwam begin jaren 90 weer in de mode. Hoe ouderwetser, hoe beter. Waren de televisiefilm "A Very Brady Christmas" (1988) en de series "The Bradys" (1991, met een groot deel van de oorspronkelijke cast) en The Brady Brides (1981) nog serieus bedoeld, de parodie The Brady Bunch Movie met Shelly ‘Cheers’ Long en Gary ‘Midnight Caller’ Cole haakte rechtstreeks op de modegril in en werd een succes.

De herwaardering van de serie was nog geen reden voor de 'gouden oude-zender'-TV10 om het programma opnieuw uit te zenden. Volgens een woordvoerder van de omroep is de serie 'voorlopig niet opgenomen in het uitzendschema'.


Lees verder

NRC Webpagina's
9 DECEMBER 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (lk@nrc.nl / DECEMBER 1997 )