Over bijzondere
netwerken
op Internet


Door Lukas Keijser


Brady Bunch

Het begin
Netwerk
De serie

Film

Netloods
(webindex)

Netstroom
(site-recensie rubriek)

Internet in de krant
(artikelen uit NRC Handelsblad)


S U P P L E M E N T

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Film

De eerste Brady Bunch-film, The Brady Bunch Movie (1995), met voornamelijk nieuwe acteurs (waaronder ook travestie-idool Ru Paul in de rol van psychiater van het lelijke eendje Jan), ging over de familie Brady die twintig jaar stil was blijven staan. In plaats van 'groovy' waren de Bradys dus 'goofy' (bespottelijk), wat zorgde voor hilarische verwikkelingen. Door de film kwam de Brady Bunch weer volop in de belangstelling, wat onder meer bleek uit een boek van Gen X TV .

Het vervolg op de eerste film, A very brady sequel (1996), deed het veel minder goed, ondanks het sterkere verhaal. In Nederland haalde de film de bioscoop niet eens.

De reacties van de fans van het eerste uur op de beide films waren verdeeld. Aan de ene kant werd er kritiek geuit, omdat de film The Brady Bunch Movie geen plot zou hebben en er gespot werd met de oorspronkelijke serie (David E. Brady van Encyclopedia Brady). Sommige fans weigerden de film dan ook te zien ('I consider myself to be a true Brady fan and refused to see it.'). Aan de andere kant werd de films juist gewaarde erd om de humor en creativiteit (Wendy van Brady World) en de onverwachte gebeurtenissen (Peggi wist bijvoorbeeld niet wat haar overkwam toen (stief)broer en (-)zus Brady een verhouding kregen in de tweede Brady Bunch-film).

De vraag of de films, waarin onder meer gesteld wordt dat de Bradys 'the kitchiest collection of 70's memoriabilia' hadden, gewaardeerd werden door het hoge 'camp' en 'kitsch'-gehalte, wordt door Brady-fans verschillend beantwoord. De een begreep de vraag niet (Wendy van Brady World), de ander beweert dat het waarschijnlijk wel zo is: de show is immers gedateerd en sloom en de kleding verschikk elijk en leent zich daardoor uitstekend om als 'camp' bekeken te worden (David E. Brady van Encyclopedia Brady). Daar komt volgens hem nog eens bij dat kinderen tegenwoordig gek zijn op 'corniness and goofy predicaments'.

In Amerika kunnen die kinderen gelukkig nog genieten van de oorspronkelijke Brady Bunch-serie, die daar dankzij zenders als TNT nog steeds herhaald wordt. Het wachten is nu op een omroep die de Brady Bunch in Nederland weer op de tv brengt. Dat zal de Tros wel niet zijn.

Volgende week in Dwarsverbanden: Suske en Wiske

NRC Webpagina's
9 DECEMBER 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (lk@nrc.nl / DECEMBER 1997 )