NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Senaat hoort getuigen in proces impeachment
Democraten tevreden over stemming

Door onze correspondent
De Amerikaanse Senaat heeft gisteren besloten om het impeachmentproces van president Clinton nog niet te beeindigen. Drie getuigen in de zaak zullen, mogelijk dit weekeinde al, achter gesloten deuren worden verhoord.

Dat was de uitkomst van twee belangrijke stemmingen in de Senaat, die de Republikeinen allebei wonnen. Alle 55 Republikeinen en een Democraat stemden voor het verhoren van de getuigen, en tegen het nietig verklaren van de aanklachten en het onmiddellijk beeindigen van het proces.

Toch toonden de Democraten en het Witte Huis zich tevreden, omdat uit de stemuitslag bleek dat er op dit moment in de Senaat geen tweederde meerderheid (67 stemmen) voor afzetting te vinden is. ,,De president zal niet worden afgezet'', concludeerde Tom Daschle, de leider van de Democratische minderheid, kort na de stemming. ,,Het is tijd om ons met andere zaken te gaan bezighouden.''

Gregory Craig, een van de advocaten van de president, zei dat de stemming had aangetoond dat ,,er onvoldoende stemmen zijn om de president te veroordelen en uit zijn ambt te zetten''. Andere woordvoerders van de president zeiden dat de uitslag nog eens liet zien dat het impeachmentproces vrijwel geheel door partijpolitiek wordt bepaald.

De enige Democraat die met de Republikeinen meestemde was de progressieve senator Russ Feingold, uit Wisconsin. Na afloop van de stemming gaf hij een verklaring uit dat zijn stem ,,niet uitgelegd moet worden als een teken dat ik van plan ben om voor veroordeling van de president te stemmen''.

Achter de schermen onderhandelen Republikeinse en Democratische senatoren nu over de manier waarop het proces zal worden voortgezet. Volgens een Republikeins voorstel zou de hele zaak in ruim twee weken afgerond kunnen zijn. De drie getuigen - Monica Lewinsky, Clintons vriend Vernon Jordan en Sidney Blumenthal, een medewerker van de president - zouden dit weekeinde al verhoord moeten worden.

Dat zal niet in de zaal van de Senaat en in aanwezigheid van de honderd senatoren gebeuren, maar in zeer kleine kring. De aanklagers en de advocaten van de president mogen de getuigen vragen stellen, in aanwezigheid van een senator van beide partijen. Mogelijk worden de verhoren opgenomen op video. Om de getuigen daarna ook daarwerkelijk in de Senaat te laten verschijnen, is nog een aparte stemming vereist. De aanklagers hebben de Senaat beloofd dat ze Monica Lewinsky niet zullen vragen naar de intieme details van haar verhouding met de president.

Of het Witte Huis behalve deze drie getuigen, die zijn voorgedragen door de aanklagers, ook nog zal vragen om eigen getuigen te dagvaarden, is nog niet duidelijk. Clintons advocaten hebben de afgelopen dagen wel herhaaldelijk gedreigd dat het proces erg lang kan gaan duren als er een of meer getuigen worden opgeroepen. Maar gisteren lieten ze de mogelijkheid open dat ze afzien van het oproepen van eigen getuigen, als de aanklagers de komende dagen geen nieuw belastend materiaal opduiken.

Het Witte Huis is erg beducht voor een plan dat in Republikeinse gelederen de ronde doet, om het proces niet af te sluiten met een stemming, veroordeling of vrijspraak, maar met twee stemmingen: eerst over de schuld van de president, daarna over zijn afzetting. Dat brengt voor Clinton het gevaar met zich mee dat hij dan schuldig bevonden kan worden aan meineed of obstructie van de rechtsgang, ook als de vereiste tweederde meerderheid om hem af te zetten er niet is. Of de grondwet een dergelijke procedure toestaat, is echter zeer omstreden.

De Democraten werken aan een alternatief plan, waarbij de president officieel wordt berispt. Om te zorgen dat een dergelijk voorstel in stemming wordt gebracht, hebben ze de medewerking nodig van de leider van de Republikeinse meerderheid, Trent Lott.

Lott op zijn beurt zou graag de instemming van de Democraten hebben voor de manier waarop het impeachmentproces verder wordt aangepakt, om te laten zien dat het proces niet alleen een Republikeinse aangelegenheid is. De Republikeinse leiders beseffen dat de meeste Amerikanen schoon genoeg hebben van de hele affaire. Maar ze weten ook dat de harde kern van hun achterban het liefst heeft dat Clinton wordt afgezet, of op zijn minst dat de aanklagers de kans krijgen om het de president zo moeilijk te maken als ze kunnen.

NRC Webpagina's
28 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad