NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Proces Clinton: getuigen genoemd

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zeggen dat ze voldoende stemmen hebben om getuigen op te roepen in het impeachment-proces van president Clinton. Het Witte Huis en de Democraten waarschuwen dat getuigen het proces nodeloos zullen vertragen.

WASHINGTON, 27 JAN.

De aanklagers van de president dienden gisteren bij de Senaat het lijstje in van de getuigen die ze willen oproepen: Monica Lewinsky, Clintons vriend Vernon Jordan en Sidney Blumenthal, een medewerker van de president. Verder willen ze dat Clinton zelf uitgenodigd wordt voor een verhoor achter gesloten deuren.

Vandaag zal de Senaat naar verwachting stemmen over een motie van de Democraat Robert Byrd om de aanklachten tegen de president nietig te verklaren en het proces onmiddellijk te beeindigen. Als die motie het niet haalt, zoals algemeen wordt verwacht, dan volgt een stemming over het toelaten van de getuigen. Beide voorstellen kunnen met een eenvoudige meerderheid van 51 stemmen worden aangenomen. De Republikeinen bezetten 55 zetels in de Senaat, de Democraten 45.

In hun pleidooi voor getuigen zeiden de aanklagers van de president gisteren dat ze er eigenlijk twaalf tot vijftien hadden willen oproepen. Maar om tegemoet te komen aan de bezwaren daartegen in de Senaat hebben ze zich beperkt tot ,,een armzalige drie getuigen'', aldus Henry Hyde, aanvoerder van de aanklagers.

Dat aantal is een compromis, waarmee de aanklagers (allen Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden) hopen te voorkomen dat partijgenoten in de Senaat het oproepen van getuigen zullen afwijzen. Zelfs de leider van de Democratische minderheid in de Senaat, Tom Daschle, ging er gisteren vanuit dat getuigen nu onvermijdelijk zijn. Hij zei dat het Witte Huis dan moet kunnen beschikken over alle dossiers van de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr. Bovendien zouden de advocaten van Clinton de kans moeten krijgen om hun eigen getuigen op te roepen.

Zowel Jordan als Blumenthal worden gezien als getuigen die loyaal zijn aan Clinton. Maar de aanklagers denken toch dat de twee meer licht kunnen werpen op de manier waarop de president de rechtsgang gedwarsboomd zou hebben. Van Lewinsky verwachten de aanklagers vooral dat ze de aandacht van het publiek op het impeachment-proces zal vestigen. De aanklagers hebben nog steeds de hoop niet opgegeven dat de publieke opinie zich van Clinton zal afkeren.

Nadat de aanklagers en de advocaten van de president gisteren hun argumenten voor en tegen getuigen uiteen hadden gezet, trok de Senaat zich 's avonds opnieuw in een besloten zitting terug voor onderling debat. Een voorstel van twee Democraten om er een openbare sessie van te maken haalde het niet.

Als de Senaat vandaag inderdaad besluit om getuigen op te roepen, dan zullen ze eerst verhoord worden alvorens voor de Senaat te verschijnen. Die verhoren, door de aanklagers en de advocaten van Clinton, worden opgenomen op video. Aan het eind van de dag kunnen de senatoren de opnames bekijken. De aanklagers stellen voor dat Clinton, anders dan Lewinsky, Jordan en Blumenthal, ,,verzocht wordt'' te verschijnen, omdat hij daar als president niet toe verpicht kan worden. Het Witte Huis liet meteen weten dat Clinton op zo'n verzoek niet zal in gaan.

De Republikeinen zijn daarom koortsachtig op zoek naar een manier om het proces af te sluiten, die niet als een overwinning voor Clinton kan worden uitgelegd.

NRC Webpagina's
27 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad