NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Senaat: snel eind proces-Clinton
Aanklagers doen emotionele oproep tot getuigenverhoor

Door onze correspondent
Achter gesloten deuren zoekt de Amerikaanse Senaat naar een manier om het impeachmentproces van president Clinton snel te beeindigen. De aanklagers willen eerst nog getuigen laten oproepen.

Tot 's avonds laat debatteerden de senatoren gisteren in een zeldzame, besloten zitting over een voorstel om het proces onmiddellijk stop te zetten, zonder te stemmen over de aanklachten tegen de president (de zogeheten impeachmentartikelen). Een motie van die strekking was eerder op de dag ingediend door de Democratische senator Robert Byrd uit West-Virginia.

De aanklagers, die alle dertien Republikein zijn en lid van het Huis van Afgevaardigden, verzetten zich heftig en soms emotioneel tegen de motie van Byrd. Tijdens het eerste deel van de zittingsdag, dat nog openbaar was, zei Henry Hyde, de aanvoerder van de aanklagers, op bittere toon dat het nu beeindigen van het proces zou betekenen dat ,,de beschuldigingen van meineed en tegenwerking van de rechtsgang onverwijld verworpen worden, geminacht, genegeerd, terzijde geschoven. En dit zijn beschuldigingen waar gewone mensen elke dag van de week voor in de gevangenis belanden''.

Volgens Hyde zal de verdeeldheid over de zaak-Clinton blijven doorzieken als de Senaat de impeachmentartikelen niet in stemming brengt. ,,Laat ons ons werk afmaken'', smeekte Hyde de Senaat bijna. Nicole Seligman, een van de persoonlijke advocaten van Clinton, betoogde juist dat het in het landsbelang is, en ook in overeenstemming met de bedoelingen van de opstellers van de grondwet, om het proces af te blazen.

Het voorstel van Byrd lijkt niet veel kans te maken, vooral niet nadat de Republikeinse meerderheidsleider Trent Lott verklaarde dat hij voldoende stemmen heeft om het te blokkeren. Maar de motie heeft wel geleid tot druk onderhandelen achter de schermen. De inzet daarvan is niet alleen de eventuele beeindiging van het proces, maar ook de vraag die aan de orde komt als de motie-Byrd het niet haalt: mogen de aanklagers getuigen oproepen? Over die tweede vraag lijkt de Republikeinse meerderheid in de Senaat (55 van de 100 zetels), niet eensgezind achter de aanklagers te staan. Dezen hopen hun aanklachten tegen de president met behulp van getuigen nieuw leven te kunnen inblazen.

De Republikeinse senatoren willen de aanklagers, die hun partijgenoten zijn, gezichtsverlies besparen als hun pogingen Clinton af te zetten stranden. Maar ze willen het onpopulaire proces tegen de populaire Clinton tegelijk niet veel langer laten voortduren.

De Democraten steunden gisteren een voorstel om af te zien van zowel de motie van Byrd als de verwachte motie om getuigen op te roepen. In plaats daarvan zouden de aanklagers en ook het Witte Huis nog een keer hun argumenten mogen presenteren. Daarna zou de Senaat vrijdag stemmen over de impeachmentartikelen, en daarmee over afzetting van Clinton. Trent Lott liet 's middags weten dat hij niet warm loopt voor dat plan, maar wat de senatoren achter gesloten deuren hebben besproken is niet bekend. Ze hebben een plechtige eed moeten afleggen daar nooit iets over bekend te maken.

President Clinton ontving gisteren een brief waarin Lott en negen andere Republikeinse senatoren hem vragen antwoord te geven op tien vragen over de affaire-Lewinsky. Een van de vragen luidt of Clinton de waarheid sprak in de hele getuigenis tegenover de advocaten van Paula Jones, januari 1998. Het Witte Huis heeft bekendgemaakt dat Clinton de vragen niet hoeft te beantwoorden en dat ook niet van plan is.

NRC Webpagina's
26 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad