NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

'Zet impeachment-proces stop!'

Door onze correspondent
De druk op Republikeinen in de Amerikaanse Senaat om het impeachmentproces van president Clinton te beeindigen, groeit binnen hun eigen gelederen. De conservatieve Republikeinse televisiedominee Pat Robertson, die maandenlang voor Clintons afzetting heeft gepleit, vindt nu dat het proces moet worden stopgezet. Als voorzitter van de pressiegroep Christian Coalition heeft Robertson grote invloed op de conservatieve vleugel van de Republikeinse partij.

Volgens Robertson heeft Clinton met zijn State of the Union dinsdagavond ,,een home run'' geslagen. ,,Vanuit een public relations standpunt heeft hij gewonnen'', zei Robertson woensdag in zijn eigen televisieprogramma. Ook andere prominente Republikeinen hebben erop aangedrongen dat de Senaat de zaak snel afhandelt. Ze vrezen dat de kiezers hun partij zwaar zullen straffen voor een lang voortslepend proces, dat naar alle waarschijnlijkheid toch niet in veroordeling en afzetting van de president zal uitmonden.

De advocaten van president Clinton sloten gisteren de presentatie van hun verdediging af. Daarna hield ex-senator Dale Bumpers van Arkansas, een oude vriend van Clinton, namens de verdediging een slotbetoog. Hij noemde het gedrag van de president ,,onverdedigbaar, schandelijk, onvergeeflijk, schaamteloos''. Maar hij zei ook dat hij in de betogen van de aanklagers ieder teken van meededogen had gemist. Sprekend over Clintons gezin zei hij: ,,De verhouding tussen man en vrouw, tussen vader en kind, is ongelooflijk onder druk komen staan, zo niet vernietigd. De straf die afzetting voor Clinton zou betekenen, verbleekt vergeleken bij de straf die hij zichzelf heeft aangedaan.''

Vandaag begint een volgende fase in het proces, waarin de senatoren vragen kunnen stellen aan de aanklagers en advocaten. Begin volgende week zal de Senaat naar verwachting stemmen over een motie om het proces te beeindigen, en als die het niet haalt om getuigen op te roepen. De Democraten hopen dat een snelle afsluiting van het proces nu mogelijk is.

NRC Webpagina's
22 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad