NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Opnieuw politieke winst Clinton na State of the Union

Door onze correspondent
De dag na zijn succesvolle State of the Union, heeft president Clinton gisteren opnieuw politieke winst geboekt. Zijn advocaten zaaiden in het impeachment-proces nieuwe twijfel over de houdbaarheid van de argumenten voor zijn afzetting. En Clinton zelf bewees in Buffalo, in de staat New York, voor het eerst na zijn impeachment dat hij nog een grote menigte op de been kan brengen.

Zo'n 20.000 mensen bereidden de president, zijn vrouw Hillary, vice-president Gore en diens vrouw Tipper in een stadion in Buffalo een warme ontvangst. Clinton sprak hen onder meer toe over zijn plan om meer geld uit te trekken voor de oudedagsvoorziening Social Security.

Direct na de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president tot beide huizen van het Congres, gaven opiniepeilingen dinsdagavond al aan dat de waardering van de bevolking voor Clinton door de rede flink was toegenomen. Volgens sommige peilingen steeg het percentage dat positief oordeelt over de manier waarop Clinton zijn ambt vervult, van 66 tot 76 procent.

Twee advocaten van Clinton probeerden gisteren in de Senaat de twee impeachment-artikelen, dat Clinton meineed heeft gepleegd en de rechtsgang heeft tegengewerkt, te ondergraven. De ervaren advocaat Gregory Craig verweet de aanklagers dat ze Clinton van meer gevallen van meineed beschuldigen dan het Huis van Afgevaardigden of zelfs de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr hebben gedaan. Daarmee zouden ze hun boekje te buiten zijn gegaan.

Craig maakte verschillende beschuldigingen van meineed belachelijk, zoals de stelling van de aanklagers dat Clinton loog toen hij zei dat hij ,,bij gelegenheid'' telefoongesprekken had gevoerd met Lewinsky, terwijl het in twee jaar zeventien keer was voorgekomen. Craig wees erop dat ,,bij gelegenheid'' een redelijk goede omschrijving was van die frequentie. ,,Maar de managers geloven van niet en willen dat u op grond hiervan overgaat tot afzetting van de president.''

Ook ging hij in op wat volgens de aanklagers ,,het hart van de meineed-beschuldiging'' is: Clintons versie van bepaalde bijzonderheden over de seksuele contacten met Lewinsky. ,,Dat de president afgezet kan worden afhankelijk van de vraag of u hem of haar hierover gelooft, is verbijsterend'' zei Craig. Daarna verwierp Cheryl Mills, een 34-jarige zwarte advocaat die al zes jaar in het Witte Huis werkt, de argumenten voor obstructie van de rechtsgang. Ze wees erop dat de aanklagers getuigeverklaringen uit het rapport van Starr die hen niet uitkwamen hadden genegeerd.

Ook trok ze rustig, maar genadeloos van leer tegen aanklagers die vorige week hadden gesuggereerd de burgerrechten bij Clinton niet in goede handen zouden zijn, omdat hij Paula Jones had proberen te verhinderen een eerlijk proces te krijgen. Met het woord burgerrechten wordt in de Verenigde Staten vaak vooral gedacht aan de burgerrechten die de zwarte bevolking in de jaren vijftig en zestig heeft bevochten. Maar ook de wetgeving over seksuele intimidatie valt onder burgerrechten. Mills zei dat zij, als zwarte Amerikaanse vrouw, met Clinton niet voor de burgerrechten hoeft te vrezen.

Vandaag besluiten de advocaten van Clinton hun presentatie, met een betoog van Clintons persoonlijke advocaat David Kendall en een afsluitende rede van de voormalige senator van Arkansas, Dale Bumbers.

NRC Webpagina's
21 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad