NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

In Clintons Arkansas is het verhoor 'afgrijselijk'


In de thuisbasis van Clinton, Little Rock in Arkansas, begon men gisteren aan het ontbijt terwijl op de tv de oud-gouverneur uitleg verschafte over telefoonseks en ondeugend sigaargebruik. Verslag uit de gesp van de bible belt.

Door onze redacteur MARCEL HAENEN

LITTLE ROCK, 22 SEPT. De symboliek is nogal navrant. Een dik uur is president Clinton bezig om op tv vragen te beantwoorden over zijn seksuele relatie met een stagiaire, als de bevolking van downtown Little Rock zich naar buiten spoedt. Een colonne gillende brandweerauto's scheurt door de stad. Het Old State House staat in lichter laaie.

Het koloniale gebouw waar Clinton en de zijnen op de avond van 3 november 1992 uitbundig vierden dat er voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis een burger van de staat Arkansas als president was gekozen, heeft door onachtzaamheid bij renovatiewerk vlam gevat. Brandweerlieden slaan met bijlen grote gaten in het dak om het blussen te vergemakkelijken. ,,Het is een treurige dag'', sombert een bepoederde verslaggeefster van tv-station-4 terwijl ze probeert met haar naaldhakken uit het bluswater te blijven.

Voor de meeste Amerikanen is de dag waarop de machtigste man van het land vier uur lang publiekelijk wordt vernederd een eigenaardige ervaring. Maar de schaamte is nog groter in de staat en stad waar Clinton twaalf jaar gouverneur is geweest. ,,Het is afgrijselijk. In Amerika bestaat toch al het idee dat Arkansas een achterlijk gebied is. Nu zal iedereen er voorlopig van overtuigd zijn dat we hier blootsvoets en zwanger over straat schuifelen'', zegt Jean Ann Phillips (44) in de woonkamer van haar houten woning in het historische district van Little Rock.

Maar denk niet dat de mensen de ondervraging van Clinton op hun nuchtere maag overslaan. ,,Ik heb meer dan genoeg van deze affaire, maar natuurlijk kijk ik'', zegt Phillips. ,,Sex sells, ja toch?''

De hoofdstad van de staat Arkansas - de gesp van de bible belt, zoals ze hier zeggen - telt zo'n 200.000 inwoners. Het is geen metropool: de stad heeft de uitstraling van Coevorden op zondag. In het centrum staan slechts een handvol wolkenkrabbers en vooral veel houten huizen. Het meest in het oog springend zijn de alomaanwezige duimgrote kakkerlakken die langs je broekspijp omhoog willen.

Lang niet iedereen zit deze maandagochtend overigens voor de televisie. ,,Ik vind het te gnant. Clinton heeft ons op de kaart gezet, maar dat is nu geen onverdeeld genoegen meer'', zegt Jeff Boyles, een bibliothecaris die zich naar zijn werk spoedt. In het grootste regeringsgebouw, een verkleinde kopie van het Capitool in Washington DC, is zelfs geen enkele tv te vinden. ,,We moeten werken. Maar thuis snort bij iedereen de video'', zegt ambtenaar Chantel King.

Op het hoofdkwartier van de Democratische Partij van de staat Arkansas - een staat die in grote meerderheid Democratisch stemt - volgt directeur Glen Hooks tandenknarsend de tv-uitzending. ,,We horen niets nieuws'', zegt hij. ,,Mensen zijn deze affaire moe. We kenden de geruchten over Clinton al toen hij hier nog werkte. Men is hier immuun voor dit schandaal'', zegt hij hoopvol. Natuurlijk, ,,de kwestie is rot voor ons, daar draai ik niet om heen. Maar het is geen politiek thema''. Eigenlijk heeft hij niet eens tijd om te kijken.

NRC Webpagina's
22 SEPTEMBER 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad