NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Lot Clinton ligt nu in handen van de Senaat

Door onze redacteur FERRY VERSTEEG
Het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden heeft Bill Clinton zaterdag als eerste Amerikaanse president in 130 jaar voorgedragen voor afzetting. Clinton wordt beticht van meineed en belemmering van de rechtsgang.

Vrijwel volgens partijlijnen aanvaardde het Huis zo twee van de vier tegen Clinton ingebrachte impeachmentartikelen. De Democraten verlieten tijdens het debat demonstratief het Capitool en bleven een kwartier weg.

Enkele uren voor de historische stemming werd de crisis in Washington compleet toen de Republikein Bob Livingston tot verbijstering van veel aanwezigen zijn terugtreden aankondigde als beoogd speaker (voorzitter) van het Huis van Afgevaardigden. Livingston, vorige week in opspraak geraakt door buitenechtelijke affaires, zei een voorbeeld te willen stellen aan president Clinton en nodigde hem uit eveneens af te treden.

Enkele uren na de stemming verzekerde Clinton, omringd door zijn vrouw, de vice-president, kabinetsleden en prominente Democraten, in de tuin van het Witte Huis zijn ambtstermijn ,,tot het laatste uur van de laatste dag'' te zullen uitdienen. Hij vroeg Livingston zijn terugtreden te heroverwegen, omdat hij daarmee zou zwichten voor een ,,cultuur van persoonlijke vernietiging''. Volgens een Gallup-opiniepeiling van gisteren is Clintons populariteit onder Amerikanen sinds zijn impeachment gestegen van 68 naar 72 procent.

Het besluit van het Huis van Afgevaardigden tot impeachment is inmiddels formeel overgedragen aan de Senaat. Die moet begin volgend jaar kiezen tussen een berisping voor Clinton - waar het Witte Huis nu op mikt - of een uniek proces door de Senaat tegen de president, wat de Republikeinen eisen. President William H. Rehnquist van het Hooggerechtshof zal zo'n tribunaal leiden, de voltallige Senaat dient dan als jury. Als aanklager zal waarschijnlijk Henry Hyde fungeren, de Republikeinse voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis. Van de 100 senatoren zijn er 55 Republikeins. Om een president via impeachment uit zijn ambt te ontzetten, zijn minimaal 67 stemmen nodig.

Zaterdag begon in Washington als een doorsnee grijze winterdag met Afgevaardigden die zich voorbereidden, een massa wachtende journalisten voor de - gesloten - vergaderzaal en kleine groepjes betogers buiten. Een paar kilometer verderop in het Witte Huis hield de president zich onder het oog van camera's en fotografen bezig met zaken als sociale zekerheid, publieke scholing en de rechten van patienten. Halverwege de morgen bezocht Hillary Clinton de Democratische Huiscaucus en verzekerde dat haar echtgenoot door de Republikeinse tegenstander 'unfair' wordt aangepakt. ,,Ik houd erg van mijn man'', zei ze onder applaus.

Waarna een bitter debat in het Huis ontbrandde. Dat bereikte een onverwacht hoogtepunt toen de Republikein Bob Livingston als beoogd Huisvoorzitter sprak: ,,U heeft deze natie de afgelopen jaren grote schade berokkend. Meneer, u moet aftreden.'' [Vervolg IMPEACHMENT:pagina ]

NRC Webpagina's
21 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad