NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Ook de reputatie van Starr ligt in duigen


Niet alleen president Clinton is zwaar beschadigd door het onderzoek van de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr naar de zaak-Lewinsky. Ook de reputatie van Starr zèlf ligt in duigen.

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL

WASHINGTON, 21 SEPT. Van het begin af aan was hij de andere hoofdrolspeler in de affaire-Lewinsky. Kenneth Starr, de onstuitbare onafhankelijke aanklager, is niet alleen verantwoordelijk voor het minutieuze verslag van de heimelijke ontmoetingen tussen president Clinton en Monica Lewinsky en van de pogingen die stil te houden. Hij schreef ook het scenario voor het verdere verloop van het schandaal.

Met de openbaarmaking van een nieuwe lading documenten over de affaire, en de vertoning van de videobeelden van het verhoor van Clinton, begint vandaag een nieuw hoofdstuk in de ontmanteling van Clintons presidentschap. Zonder de verbeten ijver van de aanklager, die het Congres van al die informatie voorzag, was het nooit zover gekomen.

En Starr is nog niet uitgespeeld. Met zijn groep van 27 aanklagers en advocaten, aangevuld met FBI-agenten, speurt hij verder. Volgens een bericht in The Los Angeles Times van gisteren is hij op zoek naar nog meer belastende informatie over de president, om zijn argumenten voor impeachment meer kracht te geven.

Daarnaast zou de aanklager nagaan of hij figuren uit de omgeving van Clinton in staat van beschuldiging kan stellen, zoals Clintons secretaresse Bettie Currie, zijn vriend Vernon Jordan, zijn juridisch medewerker en vertrouweling Bruce Lindsey en voormalig onderminister van Justitie en jeugdvriend Webster Hubbell. En ook bestaat nog steeds de mogelijkheid dat hij Hillary Clinton aanklaagt voor haar rol in een van de affaires die hij onderzocht heeft.

Maar uit alle belastende en hijgerige informatie die Starr opdelft rijst niet alleen een ontluisterend beeld van de president op, maar ook een beeld van Starr zèlf dat nauwelijks minder ontluisterend is: dat van een aanklager die geen maat weet te houden, die ieder gevoel voor verhoudingen uit het oog heeft verloren en die zich in zijn rapport aan het Congres heeft laten gaan in voyeurisme en min of meer pornografische beschrijvingen. Steeds meer groeit in Amerika het besef dat Clinton en Starr elkaar in deze affaire de goot in hebben gesleurd. ,,Voor Clinton vormt het schandaal een bedreiging van zijn baan en zijn plaats in de geschiedenis'', schreef The New York Times gisteren, ,,maar Starrs reputatie ligt in duigen.''

Toen Kenneth Winston Starr in 1994 werd benoemd tot onafhankelijke aanklager stond hij in Washington bekend als een rustige, redelijke man, die wars was van controverses. Zelfs het Witte Huis was hoopvol over zijn aantreden. Vier jaar later is duidelijk dat Starr en Clinton in hun steeds bitterder en persoonlijker confrontatie een intense wederzijdse haat voor elkaar hebben opgevat, die op cruciale momenten hun oordeelsvermogen ernstig heeft vertroebeld.

NRC Webpagina's
21 september 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad