NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

President ontvouwt nieuwe plannen

Steun voor Clinton na State of the Union

Door onze correspondent
WASHINGTON, 20 JAN. De State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president tot beide huizen van het Congres, is bij Amerikanen in zeer goede aarde gevallen.

Gisteravond presenteerde president Clinton een uiterst positieve toekomstvisie, waarbij hij in het geheel niet verwees naar het impeachment-proces dat tot zijn afzetting kan leiden. Eerder op de dag waren Clintons advocaten begonnen aan hun verweer tegen de beschuldigingen van de aanklagers.

In dezelfde zaal waar het Huis van Afgevaardigden vorige maand stemde voor zijn impeachment, werd de Amerikaanse president nu met groot ceremonieel ontvangen. Zoals gebruikelijk werd de president herhaaldelijk onderbroken door applaus, ditmaal vooral van Democraten, maar soms ook van Republikeinen.

Naar schatting 50 miljoen Amerikanen bekeken de rechtstreekse uitzending van de State of the Union, een veel groter publiek dan het impeachment-proces trekt. Volgens een eerste peiling van ABC na de toespraak oordeelt 66 procent van de Amerikanen nu positief over Clinton en is 77 procent het eens met zijn plannen. Een peiling van CBS houdt het zelfs op respectievelijk 72 en 81 procent.

Clinton kon gisteren dan ook trots vaststellen dat de toestand van het land sterk is, met een begrotingsoverschot, de laagste werkloosheid in jaren, sterk gedaalde misdaadcijfers en ,,de langste periode van economische expansie in vredestijd''. ,,Amerika werkt weer. De belofte van onze toekomst kent geen grenzen'', aldus de president.

Niets in de toespraak, die ruim vijf kwartier duurde, verried de hachelijke politieke positie waarin de president verkeert. Hij kondigde een lange reeks beleidsinitiatieven aan, met als prioriteit het financieel veiligstellen van de oudedagsvoorziening Social Security. Hij deed een beroep op beide partijen om hem in dat doel te steunen, onder het motto: ,,first things first''.

Verder kondigde Clinton aan dat het ministerie van Justitie de tabaksindustrie voor de rechter zal dagen, om compensatie te eisen voor de schade die sigaretten hebben toegebracht aan de gezondheid van veel Amerikanen. Ook pleitte hij voor verhoging van het minimumloon, verhoging van de defensiebegroting en verbetering van het openbare onderwijs.

Het Witte Huis was met de leiders van het Congres overeengekomen dat het impeachment-proces de traditionele toespraak niet in de weg zou staan. Dat een groot aantal van de aanwezigen nauw betrokken is bij de poging om Clinton af te zetten, bleek hoogstens uit lange gezichten en gering applaus. Sommige Republikeinen waren uit protest weggebleven of verlieten de zaal voortijdig. Democraten moedigden de president af en toe aan met gejoel.

NRC Webpagina's
20 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad