NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Kinderbrieven tegen Clinton ingezet

Door onze correspondent
WASHINGTON, 18 JAN. De aanklagers van het Huis van Afgevaardigen hebben zaterdag hun betoog voor afzetting van Clinton afgesloten.

Henry Hyde, de leider van het team van aanklagers, herhaalde in een emotioneel betoog dat het proces niet over seks gaat, maar over bescherming van de rechtsstaat.

Als de Senaat Clinton niet uit zijn ambt zet, aldus Hyde, zal het presidentschap ,,ernstig en misschien wel permanent beschadigd worden''. ,,Met een president die meineed heeft gepleegd, kan de wereld Amerika niet meer vertrouwen.'' Hyde haalde onder meer de Tien Geboden aan, en bracht de soldaten in herinnering die in de loop der eeuwen sneuvelden bij de verdediging van de Amerikaanse rechtsstaat.

Ook las hij een brief voor van een schoolkind uit Chicago, dat hem vroeg: ,,Wie kan je nog geloven als je de president niet kunt geloven?'' Een andere aanklager wees erop dat er zeker 115 mensen in Amerikaanse gevangenissen zitten vanwege meineed.

De president bracht het weekeinde grotendeels door in het Witte Huis, waar hij werkt aan de State of the Union. Dinsdagavond komt hij naar het Capitool om deze jaarlijkse rede tot beide huizen van het Congres uit te spreken.

Vrijdagavond prees Clinton zijn vrouw in een toespraak tot partijgenoten zo uitbundig dat ze er tranen van in de ogen kreeg.

,,Ik weet niet hoe ik moet uitdrukken wat Hillary betekend heeft voor het succes van onze inspanningen. En ze heeft dat onder omstandigheden gedaan die uitzonderlijk moeilijk waren. Ik houd daarom van haar, en het land zou daarom ook van haar moeten houden.''

NRC Webpagina's
18 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad