NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

'Zeer geloofwaardig'

'Senaat moet Lewinsky laten getuigen'

Door onze correspondent
WASHINGTON, 16 JAN. De aanklagers in het impeachment-proces van president Clinton hebben de Senaat gisteren aangespoord om Monica Lewinksy op te roepen als getuige. De oud-stagiaire zou een ,,zeer geloofwaardige'' getuige zijn.

De aanklagers vervolgden gisteren hun gedetailleerde presentatie van de argumenten voor afzetting van de president, die ze beschuldigen van meineed en tegenwerking van de rechtsgang. Vandaag is de derde en laatste dag van hun uiteenzetting. Dinsdag beginnen de advocaten van de president met de presentatie van hùn kant van de zaak.

Afgevaardigde Bill McCollum, een van de dertien aanklagers (managers), betoogde dat de getuigenis die Monica Lewinsky deze zomer aflegde voor de grand jury, laat zien dat president Clinton ,,welbewust en opzettelijk'' probeerde om de rechtsgang te dwarsbomen. ,,Als je de getuigenis van Monica Lewinsky gelooft, kun je onmogelijk de president geloven of de argumenten van zijn advocaten accepteren'', aldus McCollum. En de beste manier om de geloofwaardigheid van Lewinsky te testen, betoogde de aanklager, is haar te dagvaarden.

Het Witte Huis en de meeste Democratische senatoren zijn tegen het oproepen van getuigen. Clintons woordvoerder Joe Lockhart zei gisteren dat het ,,obsessieve verlangen'' van de aanklagers om getuigen op te roepen ,,een erkenning is van de fundamentele zwakte'' van hun argumenten. ,,Ze geloven niet dat hun aanklacht sterk genoeg is, en daarom proberen ze de zaak uit te breiden''.

Lockhart zei dat de president donderdagavond, na de eerste dag waarop de aanklagers hun argumenten uiteenzetten, door zijn advocaten in tien tot vijftien minuten over het verloop van de dag werd bijgepraat. Clinton was gisteren in New York, waar hij een bijeenkomst bijwoonde over investeringen in oude stadswijken en achtergebleven streken op het platteland. Nadat hij daar uitbundig was geprezen, zei Clinton: ,,Dat soort dingen zeggen mensen meestal op je begrafenis.'' En lachend voegde hij daaraan toe:,,Maar zover is het geloof ik nog niet.''

De aanklagers, alle dertien Republikeinen die lid zijn van het Huis van Afgevaardigden, overwegen nog of ze de Senaat zullen verzoeken om president Clinton zelf als getuige op te roepen. Het Witte Huis heeft al aangegeven daar niets voor te voelen. Een getuigenis van de president voor de Senaat, ondervraagd door de senatoren of de aanklagers, zou in strijd zijn met de scheiding van de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke macht die is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Toen aanklager Bob Barr gisteren de Senaat wilde vergelijken met elke andere jury in Amerika, maakte Tom Harkin, de Democratische senator van Iowa, bezwaar tegen die vergelijking. Hij betoogde dat de rol van de senatoren wezenlijk verschilt met die van gewone juryleden. Opperrechter Rehnquist stelde Harkin in het gelijk, waarop Barr de senatoren niet meer juryleden mocht noemen.

NRC Webpagina's
16 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad