NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Clinton zegt op de Senaat te vertrouwen

Door onze correspondent
WASHINGTON, 14 JAN. President Clinton zegt er op te vertrouwen dat de Senaat hem niet zal afzetten. De Amerikaanse president ging gisteren voor het eerst sinds zijn impeachment in het openbaar kort op de kwestie in.

,,Voor mij is het belangrijk om zo min mogelijk tijd te besteden aan het nadenken daarover', zei Clinton over het impeachment-proces dat vandaag wordt hervat. ,,Ik vertrouw er op dat het juiste gedaan zal worden.' Hij zei dat hij dinsdag niet op de zaak zal ingaan tijdens zijn State of the Union, de jaarlijkse toespraak tot het Congres.

Clinton maakte zijn opmerkingen tijdens een korte ontmoeting met fotografen en journalisten in het Witte Huis. Vandaag (19 uur Nederlandse tijd) zullen Clintons aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden, de zogeheten managers, beginnen met de uiteenzetting van hun argumenten voor afzetting van de president.

De aanklagers voeren de druk op Clinton intussen steeds verder op. Hoewel de Senaat nog niet beslist heeft of er in het proces wel getuigen opgeroepen mogen worden, zinspeelde Henry Hyde, de leider van het team van managers, er al op dat hij Clinton zèlf wil laten getuigen. ,,We zijn allemaal benieuwd om de president als getuige te horen', aldus Hyde. Clinton zal vrijwel zeker niet uit eigen beweging getuigen.

Hyde en zijn mensen probeerden deze week vergeefs in contact te komen met Monica Lewinsky, de vrouw in het centrum van het seksschandaal, om met haar te spreken over een mogelijke getuigenis. De advocaten van Lewinsky weigerden om de aanklagers met haar in contact te brengen. Ook benaderden de managers Kathleen Willey, een vrouw die zegt dat Clinton zich in het Witte Huis aan haar heeft opgedrongen.

Zowel het Witte Huis als de managers hebben de Senaat deze week schriftelijke stukken gestuurd, waarin ze alvast hun argumenten presenteren. De advocaten van Clinton stellen daarin dat de senatoren de plicht hebben om zich uit te spreken tegen ,,een onverstandige en onrechtvaardige impeachment', die de Amerikaanse democratie op het spel zet.

Als de Senaat voor afzetting stemt, voorspellen ze, zal het grondwettelijk vastgelegde machtsevenwicht tussen president en Congres verstoord raken, waardoor de Verenigde Staten zullen opschuiven naar ,,een quasi-parlementair systeem waarin de president wel door het volk gekozen wordt, maar alleen aan de macht blijft naar believen van het Congres'. Ook Clinton zelf zinspeelde daarop. ,,Waarom hebben bijna 900 constitutionele deskundigen gezegd dat ze er van overtuigd zijn dat deze zaak geen impeachment rechtvaardigt?' Hij doelde daarmee op een open brief van honderden historici en juristen in oktober tegen impeachment van Clinton.

NRC Webpagina's
14 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad