NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Afkoeling


,,WE SCHENKEN wetgeving in de schotel van de Senaat om hem te laten afkoelen.' Zo wees reeds de Amerikaanse vader des vaderlands George Washington op de rol van de eerste kamer van het Congres als ,,chambre de réflexion'. De impeachmentprocedure tegen president Clinton is een proef op de som. Eens te meer gaan alle ogen vooral naar de Grand Old Party (GOP) van de Republikeinen. Zij hebben een absolute meerderheid in de Senaat maar deze blijft ruim onder de tweederde meerderheid die is vereist om een zittende president daadwerkelijk uit zijn ambt te zetten.

Ook de opiniepeilingen — en de Senaat blijft ook als jury in dit proces een politiek orgaan — blijven gunstig voor de president. De aandrang van de anti-Clintonactivisten in de GOP om maximale schade voor de president uit deze zaak te slaan is echter onverminderd. De eerste ronde na de officiële presentatie van de zaak in de Senaat heeft de Republikeinse meerderheid dan ook voornamelijk doorgebracht met opzichtig met zichzelf te worstelen.

Toch zijn er, als het proces morgen wordt hervat, wel enige piketpalen uitgezet. Het voordragen van de zaak door de aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden en het weerwoord van de raadslieden van de president worden beperkt gehouden. Naar het zich laat aanzien zal de Senaat ook niet toestaan dat de aanklacht tijdens het proces wordt uitgebreid buiten de twee artikelen van impeachment zoals die door het Huis zijn geformuleerd.

HET GROTE TWISTPUNT blijft onveranderd de bewijsvoering. Voordat het de aanklacht vaststelde heeft het Huis van Afgevaardigden zelf geen inhoudelijke getuigen zoals Monica Lewinsky opgeroepen. De vraag is of de Senaat bij de beoordeling van de aanklacht een onwillige natie en een buitenwereld-zonder-begrip alsnog op dit spektakel moet onthalen.

De belangen van de twee kampen houden elkaar aardig in evenwicht. Een uitputtende behandeling van weinig verheffende details zou de stemming in het land alsnog kunnen doen omslaan tegen de president. Aan de andere kant hebben zijn raadslieden dan ook het recht zeer gedetailleerde processuele bezwaren aan te voeren en eigen bewijsmiddelen aan te dragen. De resulterende slijtageslag hoeft niet per se tégen Clinton te werken.

De taak van de Senaat is vooral escalatie te voorkomen. Daarvoor is ook enige terughoudendheid van de president nodig, al is dat eenvoudiger gezegd dan gedaan. De advocaten van het Witte Huis moeten er voor waken de juryleden-senatoren tegen zich in het harnas te jagen met allerlei spitsvondigheden zonder al te veel juridisch terrein prijs te geven. Clintons advocaten hebben in elk geval het verzoek om de zaak direct te beëindigen alvast ingeslikt. De Senaat heeft zelf echter besloten na de eerste mondelinge toelichting door beide partijen ruimte te maken voor een stemming om de procedure te stoppen. Dat kan bij eenvoudige meerderheid.

NRC Webpagina's
13 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad