NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Deel impeachment op tv

Door onze correspondent
WASHINGTON, 13 JAN. Amerikaanse televisiestations vrezen dat ze het impeachmentproces van president Clinton niet volledig kunnen uitzenden. Volgens regels die dateren van 1868 moeten de senatoren, die de komende weken over het politieke lot van Clinton beschikken, hun onderlinge debatten over de zaak achter gesloten deuren voeren.

Morgen, de eerste zittingsdag van het impeachmentproces, krijgen de senatoren van de aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden de mondelinge argumentatie voor afzetting van Clinton te horen. Dat deel van het proces, dat maximaal 24 uur mag duren, wordt op televisie uitgezonden.

De camera's zijn ook nog welkom bij het verweer van de advocaten van Clinton en bij de daarop volgende fase, als de senatoren aan beide partijen, aanklagers en verdediging, vragen mogen voorleggen. Maar daarna, als de senatoren met elkaar in debat gaan over wat ze gehoord hebben, zal het doek waarschijnlijk vallen voor de televisiekijker. De regels bepalen dat de senatoren zich voor onderlinge debatten, of die nu gaan over procedures of over het uiteindelijke vonnis, in besloten vergadering moeten terugtrekken. De uiteindelijke stemming is weer openbaar.

Twee Democratische senatoren, Tom Harkin uit Iowa en Paul Wellstone uit Minnesota, willen de debatten openbaar maken. Maar het is twijfelachtig of ze zullen slagen. Aan regels van de Senaat wordt zelden getornd. In de praktijk gebeurt dat hoogstens met unanieme stemmen, hoewel een tweederde meerderheid al voldoende zou zijn. Senatoren van beide partijen hebben al laten weten dat het debat beter gevoerd kan worden zonder televisiecamera's, ,,die ons in de verleiding brengen om op het publiek te gaan spelen', in de woorden van de Republikein Mitch McConnell. ,,Zonder het licht van de camera's kunnen we gemakkelijker compromissen bereiken.'

Het ziet er nu naar uit dat president Clinton dinsdagavond, alsof er niets aan de hand is, zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak zal houden voor de gezamenlijke huizen van het Congres. Eerder die dag zetten zijn advocaten in de Senaat hun argumenten tegen afzetting uiteen.

Tijdens deze plechtige redevoering van de president, waarin hij traditiegetrouw de toestand van het land bespreekt en zijn politieke plannen voor het komende jaar bekendmaakt, zullen zowel Clinton als de aanwezige Congresleden zich in een lastig parket bevinden. Doorgaans wordt de president vele malen door applaus onderbroken, maar hoe moet dat deze keer, met een president die door het Huis van Afgevaardigden is voorgedragen voor afzetting en die voor de Senaat terechtstaat?

Maar hoe ongemakkelijk de situatie ook mag zijn, president Clinton zal deze gelegenheid om het land nog eens te wijzen op de bloeiende economie en de afnemende misdaadcijfers, niet graag voorbij laten gaan. Ook vorig jaar gaf hij geen gehoor aan suggesties om de State of the Union uit te stellen, ook al was enkele dagen daarvoor de affaire-Lewinksy naar buiten gekomen.

Als zowel aanklagers als de verdediging hun betogen hebben gehouden, en de senatoren hun vragen hebben gesteld, breekt een bijzonder belangrijke dag aan in het impeachment-proces. Op die dag, waarschijnlijk 25 januari, komt in de Senaat een motie aan de orde om het hele proces te beëindigen. Met een eenvoudige meerderheid kan daartoe worden besloten.

Gebeurt dat niet, dan volgt stemming over het oproepen van getuigen. Is een meerderheid van de senatoren daar voor, dan zal het proces nog aanzienlijk langer duren. Maar als er geen getuigen worden opgeroepen, dan volgen de slotbetogen van de managers (aanklagers) en de advocaten van Clinton. Daarop gaan de senatoren opnieuw in beraad, alvorens ze stemmen over afzetting van de president.

NRC Webpagina's
13 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad