NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Media zwegen over vermeende zoon Clinton

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
De Amerikaanse media kregen het afgelopen jaar veel kritiek voor hun berichtgeving over de affaire-Lewinsky. Maar er bestaat nog verschil bestaat tussen de roddelpers en serieuze nieuwsorganisaties, zo bleek deze week.

'Witte Huis Getroffen Door DNA-paniek'

'En mijn vader is een buitenaards wezen'

Het had het grote Clinton-schandaal van het nieuwe jaar moeten worden. Het ging opnieuw over seks, en het was nog scandaleuzer en ranziger dan de affaire-Lewinsky. Maar het was ook, zo bleek dit weekeinde, onwaar.

Op 1 januari meldde Matt Drudge, de roddelkoning van het internet, een ,,wereldprimeur''. Witte Huis Getroffen Door Nieuwe DNA-Schrik, was die dag de kop op de website van het Drudge Report. Om het belang van het nieuws nog te onderstrepen, stond er een draaiend zwaailichtje bij.

Drudge, die vorig jaar als eerste had bericht over de affaire-Lewinsky, wist zijn lezers nu te vertellen dat een dertienjarige jongen uit Arkansas een DNA-onderzoek onderging om uit te vinden of Bill Clinton zijn vader was. Zijn moeder, een voormalige prostituee, had hem altijd verteld dat hij een kind van Clinton was. Nu was ze met dat verhaal naar het roddeltijdschrift Star gelopen.

Alvorens tot publicatie over te gaan, besloot de Star om het DNA van de jongen te vergelijken met dat van de president. Clintons zogenoemde genetische vingerafdruk is openbaar, sinds de publikatie van het rapport van onafhakelijke aanklager Kenneth Starr. Op pagina 2.454 van de bijlage bij dat rapport staat de genetische code vermeld. De onafhankelijke aanklager had Clintons DNA getest om na te gaan of een sperma-vlek op een avondjurk van Monica Lewinsky van de president was.

Over de uitslag van de nieuwe DNA-vergelijking was nog niets bekend, maar de kettingreactie van de moderne nieuwsverspreiding kwam toch al op gang. Drudge kreeg lucht van de vaderschapstest die de Star liet uitvoeren en stuurde het verhaal alvast de wereld in. Het nieuws zou ,,blinde chaos'' in het Witte Huis hebben veroorzaakt, aldus Drudge.

The New York Post, een tabloid uit het conglomeraat van Rupert Murdoch, ruimde op 2 januari voor de vaderschapstest zijn voorpagina in. Het verhaal lag op straat, en dan vinden de andere media al snel dat ze er niet meer omheen kunnen. Maar in de dagen die volgden bewezen de grote Amerikaanse kranten en televisiestations dat ze niet tot het niveau van de rioolpers zijn afgezakt, zoals vorig jaar zo vaak is beweerd. Ze zwegen over het verhaal, zolang het niets meer was dan de bewering van een voormalige prostituee die voor haar informatie door de Star betaald werd. De vrouw bleek het verhaal in 1992 ook al eens aan een ander roddelblad gesleten te hebben.

Terwijl de Senaat zich de afgelopen week opmaakte voor de plechtige opening van het impeachment-proces, deed het verhaal over Danny Williams, zoals de dertienjarige jongen bleek te heten, via informele kanalen in Washington de ronde. Clintons woordvoerder Joe Lockhart werd er op zijn dagelijkse persconferentie op aangesproken. Maar het Witte Huis weigerde consequent om commentaar te geven, want een officiele reactie zou voor de media voldoende reden kunnen zijn om toch maar met de kwestie naar buiten te treden. Een journalist probeerde Lockhart uit zijn tent te lokken met de opmerking dat op het internet een foto van de jongen circuleerde waarop hij precies op de president leek. ,,Ja, en mijn vader is een buitenaards wezen'', reageerde de woordvoerder laconiek.

Dit weekeinde bracht, in de woorden van Drudge, ,,de dramatische ontknoping'' van de affaire. ,,Tiener maakt het goed, na nieuws dat er geen overeenkomst is'', meldde hij gisteren, ietwat indirect. Op basis van het DNA-onderzoek kon worden uitgesloten dat Bill Clinton de vader van Danny Williams was. Het hele verhaal, aldus Drudge, moet nu gezien worden als ,,wreed bedrog van de moeder''. ,,De elitaire media zullen nu wel blaffen dat het verkeerd was om de DNA-jacht die zich achter de schermen afspeelde te melden (althans, zolang het nog niet voorbij was). Maar de lezers van Drudge Report rekenen op details over de gebeurtenissen die de ongelukkige zielen die aan de macht komen, doen opschrikken en wankelen.''

Het weekblad Time maakte gisteren met een knipoog voor het eerst melding van de kwestie. Op zijn website schreef het, met een verwijzingen naar het recente DNA-onderzoek dat heeft aangetoond dat Thomas Jefferson twee eeuwen geleden vrijwel zeker een kind verwekte bij een slavin: 'Scandal Interruptus; Iets Minder Jefferson in William Jefferson Clinton'.

NRC Webpagina's
11 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad