NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Vier gronden voor afzetting Clinton

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
WASHINGTON, 10 DEC. Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben de stemming over impeachment van president Clinton gisteren een stap dichterbij gebracht met de publicatie van een ontwerptekst voor vier zogenoemde impeachment-artikelen. Een advocaat van de president zei dat Clinton geen gratie zal accepteren, mocht hij na zijn presidentschap strafrechtelijk vervolgd worden.

Op rustige toon betoogde Witte-Huis-advocaat Charles Ruff gisteren dat het gedrag van de president in de affaire-Lewinksy ,,moreel afkeurenswaardig' is geweest, maar geen grond kan zijn voor impeachment en afzetting. Ruff was de laatste getuige in de verdediging van Clinton voor de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden, die twee dagen duurde.

Al voor de hoorzitting was afgelopen, verspreidden Republikeinen de voorlopige tekst van de impeachment-artikelen, de aanklachten tegen de president waarover de commissie vrijdag of zaterdag zal stemmen. Het Witte Huis reageerde verbolgen. ,,Na de president eerst het recht onthouden te hebben de beschuldigingen te zien voor hij zijn verdediging presenteerde, besloot de meerderheid van de commissie vervolgens verder te gaan met impeachment zonder zelfs maar naar zijn verdediging te luisteren', zei Clintons woordvoerder Jim Kennedy.

Clinton wordt in de impeachment-artikelen beschuldigd van meineed (tweemaal), misbruik van zijn macht als president en tegenwerking van de rechtsgang. Vandaag begint de commissie het debat over de artikelen na de slotbetogen van de juridische adviseurs van de Democraten en de Republikeinen. De Republikeinen willen onder meer de video-opname vertonen van Clintons verhoor voor het proces van Paula Jones, waarin hij onder ede ontkende dat hij ,,seksuele relaties' met Monica Lewinsky had.

Als de commissie een of meer artikelen aanneemt, dan moet het voltallige Huis van Afgevaardigden zich over impeachment uitspreken. Newt Gingrich, de voorzitter van het Huis die in januari aftreedt, heeft al laten weten dat hij deze historische zitting niet wil voorzitten. Ook zijn opvolger, Bob Livingston, wil er zijn vingers niet aan branden, zodat waarschijnlijk invaller Ray LaHood de voorzittershamer zal hanteren.

Achter de schermen voert het Witte Huis een intensieve lobby om gematigde Republikeinen over te halen niet voor impeachment te stemmen. In het huidige Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen een meerderheid van 228 van de 435 zetels.

Verwacht wordt dat slechts enkele Democraten voor impeachment stemmen.

De commissie voor Justitie zal vrijdag of zaterdag ook stemmen over een door drie Democraten opgestelde resolutie waarin de president ernstig wordt berispt. In die resolutie, die als alternatief voor impeachment de goedkeuring van het Witte Huis heeft, staat dat ,,William Jefferson Clinton het vertrouwen van het Amerikaanse volk heeft beschaamd, hun ontzag voor het ambt van president heeft verminderd, en het ambt dat zij hem hebben toevertrouwd heeft onteerd'. Het is vrijwel uitgesloten dat de commissie de resolutie aanneemt. Waarschijnlijk zullen de leiders van de Republikeinse meerderheid de berisping niet in het voltallige Huis van Afgevaardigden in stemming brengen.

Twee van de vier impeachment-artikelen gaan over meineed. Het eerste, dat het meeste kans maakt om aangenomen te worden, verwijt Clinton dat hij meineed heeft gepleegd tegenover de grand jury, de geheime kamer van onderzoek in de affaire-Lewinsky. Meineed tegenover een grand jury geldt in de Verenigde Staten als een heel ernstig misdrijf. Het tweede artikel gaat over meineed in de rechtszaak van Paula Jones tegen Clinton wegens seksuele intimidatie.

Het derde artikel, tegenwerking van het onderzoek, beschuldigt Clinton er onder meer van een getuige (Monica Lewinsky) te hebben aangemoedigd om onder ede te liegen. Ook zou Clinton (samen met zijn secretaresse en Lewinsky) hebben deelgenomen aan een samenzwering om bewijsmateriaal (kadootjes die hij aan Lewinsky had gegeven) te verbergen. Volgens het vierde artikel (machtsmisbruik) heeft Clinton geprobeerd informatie achter te houden met een onterecht beroep op executive privilege, het recht van een president om in het belang van het land bepaalde zaken geheim te houden.

President Clinton liet gisteren in het openbaar aan niets merken dat de impeachment-procedure hem bezighield. Hij woonde een conferentie bij over de toekomst van de oudedagsvoorziening Social Security en nam samen met zijn vrouw Hillary deel aan de traditionele, feestelijke ontsteking van de lampjes van de kerstboom voor het Witte Huis. Woordvoerders van de president wilden niet zeggen of hij van plan is de komende dagen het volk nog toe te spreken, in een allerlaatste poging om impeachment te voorkomen. Als het bezoek niet op het laatste moment wordt afgeblazen, brengt Clinton dit weekeinde een bezoek aan Israel en de Palestijnse Gazastrook.

NRC Webpagina's
10 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad