NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Senaat VS sluit compromis

Door onze correspondent
Republikeinen en Democraten in de Amerikaanse Senaat zijn het gisteren eens geworden over de regels voor het impeachment-proces van president Clinton. In een bijzondere zitting achter gesloten deuren kwamen de senatoren een compromis overeen, dat vervolgens met algemene stemmen werd aangenomen.

De omstreden vraag of er in het proces getuigen mogen worden opgeroepen, hebben de senatoren voor zich uit geschoven. Maar door het compromis voorkwam de Senaat dat partijpolitieke tegenstellingen het impeachment-proces meteen al zouden domineren.

,,We hebben vandaag gehandeld in de beste traditie van de Senaat'', zei de Republikeinse meerderheidsleider Trent Lott, die de hele week geprobeerd heeft tussen Republikeinen en Democraten overeenstemming te bereiken over de aanpak van het proces.

De leider van de Democratische minderheid, Tom Daschle, toonde zich tevreden over het strakke tijdschema dat is overeengekomen. Als er geen getuigen worden opgeroepen, zei Daschle, ,,zal het proces in elk geval aan het eind van de maand voorbij zijn.''

President Clinton, die gisteren een bezoek bracht aan Detroit, reageerde in het openbaar niet op het compromis van de Senaat. Maar zijn juridische adviseur Greg Craig zei in Washington dat het Witte Huis de regels accepteert. Hij beloofde ,,een krachtige, succesvolle en volledige'' verdediging van de president. ,,We zijn optimistisch en vol vertrouwen dat de senatoren tot de conclusie zullen komen dat er geen reden is voor veroordeling en afzetting.''

Donderdag zullen de aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden, de zogeheten managers, beginnen met de presentatie van hun argumenten om president Clinton af te zetten. Zij zullen zich daarbij moeten beperken tot beschuldigingen waarover het Huis vorige maand gestemd heeft en geen nieuw bewijsmateriaal naar voren mogen brengen.

De aanklagers krijgen voor hun requisitoir 24 uur de tijd, waarschijnlijk drie dagen van acht uur of twee van twaalf. Daarna krijgen de advocaten van de president evenveel tijd om de beschuldigingen te weerleggen en hun argumenten te presenteren.

Vervolgens is er zestien uur uitgetrokken voor de senatoren, die optreden als juryleden in het proces, om via opperrechter William Rehnquist vragen te stellen.

Pas dan kunnen de senatoren moties indienen: een om het proces af te blazen en een om getuigen op te roepen. Eerst zal over de eerste motie gestemd worden, die de Democraten zullen indienen.

Over de moties wordt met een eenvoudige meerderheid beslist. Als alle 45 Democraten ervoor stemmen om het proces te staken, dan hebben ze nog zes Republikeinen nodig om inderdaad een eind aan het proces te maken. Daarna zou gestemd kunnen worden over een berisping van de president.

Als het proces doorgaat en besloten wordt om het oproepen van getuigen toe te staan, waar het Witte Huis voor vreest, dan moet iedere getuige nog in een aparte stemming worden goedgekeurd. Een meederheid van tweederde (67 senatoren) is ten slotte vereist voor veroordeling of afzetting van de president.

NRC Webpagina's
9 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad