NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Senaat begint proces-Clinton: Diepe verdeeldheid over procedures

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
Met plechtige rituelen heeft de Amerikaanse Senaat het impeachment-proces tegen president Clinton gisteren formeel geopend. Maar wegens meningsverschillen tussen Republikeinen en Democraten over de regels en de duur van het proces werd het meteen daarop weer voor onbepaalde tijd verdaagd.

Het was muisstil in de Senaatszaal toen opperrechter William Rehnquist, die het proces zal voorzitten, aan het begin van de middag alle honderd senatoren tegelijk beedigde als juryleden. Met opgeheven rechterhand zwoeren de senatoren dat ze ,,onpartijdig recht zullen doen''.

Maar het duurde niet lang voor bleek dat dezelfde verdeeldheid tussen Republikeinen en Democraten die de impeachment in het Huis van Afgevaardigden kenmerkte, ook in de Senaat de kop dreigt op te steken. Vandaag zouden de senatoren van beide partijen deelnemen aan een hoogst ongebruikelijke besloten vergadering, om nog te proberen overeenstemming te bereiken over de aanpak van het proces.

Het grootste meningsverschil bestaat over de vraag of er getuigen opgeroepen mogen worden, zoals de Republikeinen willen, of niet, zoals de Democraten en het Witte Huis bepleiten. Veel Democraten zeggen dat het toch nooit tot veroordeling en afzetting van de president zal komen, omdat daarvoor niet de tweederde meerderheid te vinden is die de grondwet vereist.

Het is pas de tweede keer in de Amerikaanse geschiedenis dat de Senaat een impeachment-proces van een president houdt. De vorige keer was 131 jaar geleden, toen Andrew Johnson terechtstond en uiteindelijk werd vrijgesproken.

Terwijl Rehnquist de senatoren de eed afnam, was president Clinton in het Witte Huis voor zijn wekelijkse lunch met vice-president Gore. De woordvoerder van de president, Joe Lockhart, waarschuwde dat het proces ,,duidelijk oneerlijk'' dreigt te worden. ,,Of je nu terecht staat in de Senaat of voor een verkeersovertreding, het idee dat de regels en procedures je niet van het begin af aan duidelijk zijn, is niet eerlijk'', aldus Lockhart. Hij waarschuwde voor een maandenlang uitgesponnen proces als de Republikeinse meerderheid in de Senaat besluit dat de aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden (de zogeheten managers) getuigen mogen oproepen. De aanklagers willen onder meer Monica Lewinsky oproepen.

De opening van het proces begon 's morgens met een sombere optocht van de dertien managers door de marmeren gangen van het Capitool. Met hun voorzitter Henry Hyde voorop liepen ze zwijgend van het Huis van Afgevaardigden naar de Senaat, om daar de twee impeachment-artikelen te presenteren die het Huis vorige maand had aangenomen.


Daarin wordt Clinton ervan beschuldigd dat hij meineed heeft gepleegd en de rechtsgang heeft tegengewerkt in zijn pogingen om zijn verhouding met Lewinsky, de voormalige stagiaire, stil te houden.

De ceremoniemeester van de Senaat maande tot stilte met dezelfde woorden die in 1868 gebruikt werden bij het proces van Andrew Jackson: Hear ye! Hear ye! Hear ye! (Luistert, luistert, luistert). Alle personen wordt bevolen te zwijgen, op straffe van gevangenneming.'' Daarop las Henry Hyde de volledige tekst van de impeachment-artikelen voor, terwijl de andere managers, allen Republikeinse leden van het Huis, zwijgend naast hem stonden.

's Middags kwam de Senaat opnieuw bijeen. Begeleid door zes senatoren, drie Republikeinen en drie Democraten, verscheen opperrechter Rehnquist in zijn zwarte toga met gouden strepen op de mouwen in de Senaatszaal. Nadat hij de senatoren was voorgegaan in hun collectieve eedaflegging, moesten alle honderd kersverse juryleden de eed ook nog eens een-voor-een bekrachtigen met hun handtekening. Daarvoor lagen honderd pennen klaar, zodat iedere senator de pen waarmee hij getekend had kon meenemen als souvenir van deze sombere, maar historische dag.

Kenneth Starr, de onafhankelijke aanklager die de impeachment in gang heeft gezet met zijn onderzoek naar de affaire-Lewinsky, liet gisteren nog eens blijken dat hij zijn onderzoek naar de president nog niet heeft afgesloten. Een grand jury (kamer van onderzoek) waar Starr zijn bevindingen presenteert, stelde gisteren een vrouw in staat van beschuldiging die twijfel had gezaaid over aantijgingen van Kathleen Willey, een voormalige vrijwilliger in het Witte Huis, dat Clinton zich in 1993 aan haar had opgedrongen. Willeys beschuldiging speelde een rol in het proces van Paula Jones tegen de president. Clinton heeft onder ede verklaard dat Willey ,,niet de waarheid sprak''.

De vrouw die nu in staat van beschuldiging is gesteld, Julie Hiatt Steele, was een vriendin van Willey. In 1997, toen Willeys aantijging tegen de president werd geplubliceerd door Newsweek, verklaarde Steele tegenover het weekblad dat Willey haar over het incident verteld had meteen nadat het gebeurd was. Later kwam ze daar echter op terug, en zei ze dat Willey haar gevraagd had om erover te liegen. Later herhaalde ze dat onder ede tegenover een grand jury. De aanklacht tegen Steele beschuldigt haar van het afleggen van valse verklaringen en het tegenwerken van de rechtsgang.

NRC Webpagina's
8 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad