NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Clinton

Actueel

Transcriptie van Clintons verhoor voor de Grand Jury (17 aug. 1998). Ook als zip-bestand te downloaden.

Starr Report

Clintons reactie op het Starr Report

Clintons tweede reactie op het Starr Report

Monica Lewinsky

Linda Tripp

Paula Jones

Links

Procedure impeachment in nevelen gehuld

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
Het impeachment-proces van president Clinton zal waarschijnlijk morgen beginnen. Of het een lang proces met getuigen wordt of een korte zaak die nog deze maand kan worden afgerond, blijft onduidelijk.

Het Witte Huis bereidt zich volgens een woordvoerder op beide mogelijkheden voor. Het zal het eerste impeachment-proces van een Amerikaanse president worden in 130 jaar, waardoor er over de procedures grote onzekerheid bestaat.

Het Congres komt vandaag voor het eerst bijeen in de nieuwe samenstelling die voortvloeit uit de verkiezingen in november. Trent Lott, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, en de leider van de Democratische minderheid Tom Daschle, overlegden gisteren met opperrechter William Rehnquist over het impeachment-proces. Rehnquist zal het proces voorzitten.

De aanklagers van de president, de zogenoemde managers uit het Huis van Afgevaardigden, zullen morgen onder leiding van Henry Hyde de twee impeachment-artikelen in de Senaats-zaal voorlezen. De impeachment-artikelen bechuldigen Clinton van meineed en tegenwerking van de rechtsgang.

Senatoren van beide partijen blijven intussen zoeken naar wegen om het proces snel te kunnen beeindigen. Een voorstel van de Democratische senator Joseph Lieberman en zijn Republikeinse collega Slade Gorton stuit op groot verzet van conservatieve Republikeinen. Volgens dat plan zouden er geen getuigen opgeroepen worden. De aanklagers (managers) en het Witte Huis zouden ieder een dag krijgen om hun kant van de zaak te presenteren. De senatoren zouden vervolgens, op de derde dag, via opperrechter Rehnquist schriftelijk vragen aan beide partijen kunnen stellen. Na een debat van twee dagen zou de Senaat dan stemmen over de vraag of de beschuldigingen in de impeachment-artikelen op zich voldoende grond zijn voor afzetting. Als een derde van de senatoren dat niet vindt, zoals wordt verwacht, dan kan een eenvoudige meerderheid besluiten de zaak te beeindigen. Daarop kan worden gestemd over een berisping.

Het voorstel heeft de steun van Lott, die vreest dat een lang proces de Senaat voor maanden zal lamleggen en dat het negeren van de vermeende wens van de kiezers om de zaak snel te beeindigen de Republikeinen schade zal berokkenen. Andere Republikeinen vinden dat de managers de kans moeten krijgen om hun zaak in detail voor de senatoren uiteen te zetten. In dat geval is de kans groot dat ook het Witte Huis een volledige verdediging wil voeren en kan het toch tot een langdurig proces komen.

NRC Webpagina's
6 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad