U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Justitie houdt vier nieuwe verdachten beursfraude aan

Door SJOUKE RIJPER
AMSTERDAM, 26 mei. Justitie heeft gisteren in het kader van het omvangrijke beursfraudeonderzoek vier nieuwe aanhoudingen verricht. Dat heeft een voorlichter van het openbaar ministerie vanochtend bevestigd. Het OM heeft geen bijzonderheden over de identiteit van de arrestanten gegeven, noch gemeld op grond waarvan zij zijn aangehouden.

Verscheidene bronnen bevestigen dat een van de aangehouden personen directeur P.A. van het commissionairsbedrijf Oudhof Effecten is. Mededirecteur en aandeelhouder M. Groot van Oudhof Effecten ontkent dat zijn bedrijf nu het doel is van justitieel onderzoek. ,,Het is een privé-aangelegenheid en heeft niets met ons te maken. Ik zit hier nog en ben ook niet verhoord.''

Oudhof kwam in 1987 voor 40 procent in handen van de zakenbank Nederlandse Merchantbank, een dochter van de toenmalige NMB Bank. De effectenrekeningen van vijf NMB-managers bij Oudhof waren in 1992 inzet van een diepgravend onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling. Dat onderzoek leverde geen strafbare feiten op.

Drie jaar geleden kocht de directie van Oudhof het aandelenpakket van (inmiddels) ING weer terug.

In januari werd bekend dat zakenbank Kempen & Co het effectenkantoor zal overnemen. Directievoorzitter J. Krant reageert verrast op de aanhouding. ,,De transactie met Oudhof zit nu in een afrondende fase. We gaan nu om de tafel zitten om te kijken wat we gaan doen.'' Krant heeft van het OM bevestigd gekregen dat de aanhouding van A. niets te maken heeft met het bedrijf Oudhof Effecten. ,,Het is òf een privézaak, òf het heeft te maken met zijn vorige dienstverband.'' Het fraude-onderzoek begon op 24 oktober toen Justitie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienstdienst (FIOD) in samenwerking met de Economische Controledienst (ECD) huiszoekingen deden in het gebouw van de effectenbeurs en bij drie commissionairshuizen. In de weken daarna werden vijftien personen aangehouden voor verhoor. Zij worden verdacht van onder meer belastingsfraude, misbruik van voorwetenschap, witwaspraktijken en deelname aan een criminele organisatie. In de week voor Kerst was iedereen weer vrij.

NRC Webpagina's
26 mei 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad