U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Na bankgarantie van miljoen gulden

Hoofdverdachte in beursfraudezaak vrij

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 24 DEC. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft gisteren hoofdverdachte in de beursfraudezaak Adri S. onder voorwaarden vrij gelaten. De effectenhandelaar mocht na 52 dagen hechtenis naar huis nadat hij zijn paspoort had ingeleverd en een bankgarantie voor een miljoen gulden had afgegeven.

Dezelfde voorwaarden zijn vorige week verbonden aan de schorsing van het voorarrest van Fred H., adjunct-directeur van Philips Pensioenfondsen. H. en S. werkten de afgelopen jaren nauw samen: de pensioenfondsdirecteur had een vertrouwensfunctie in de onderneming van Adri S. en deelde met hem een coderekening. Beiden moeten zich ter beschikking houden van justitie.

S. wordt beschuldigd van witwaspraktijken en het mede leiding geven aan een criminele organisatie. Zijn raadsman zegt daarover in het strafdossier niets terug te kunnen vinden en in het duister te tasten over wat het Openbaar Ministerie nu precies tegen zijn cliënt heeft.

Ook de voorlopige hechtenis van R.R., de voormalige directeur van het videoproductiebedrijf Aria Selecta in Amsterdam, is gisteren geschorst. Zijn bedrijf is eerder dit jaar failliet gegaan en de curator constateerde daarbij een aantal verdachte omstandigheden. Aria Selecta is verbonden met AMA Holding (het personeel werd door AMA uitbetaald), een onderneming van vermogensbeheerder D. de Groot in Zwitserland. Hij geldt in het beursschandaal eveneens als verdachte. Eerder heeft fraude-officier De Graaff op het politiebureau van Chur in Zwitserland een deel van De Groots administratie in beslag genomen.

Uit het dossier over de beursfraude blijkt, zoals gemeld, dat beurshandelaar H. Vermeulen bij de koop van zijn appartement aan de Vinkeleskade een kwart miljoen gulden zwart uitbetaalde aan de project-ontwikkelaar Hoezee van Ducru Invest BV. Met Ducru lijkt inmiddels meer aan de hand. De Vereniging van Eigenaren van het complex aan de Vinkeleskade bereidt inmiddels met advocaat mr. B.Friedberg gerechtelijke stappen voor. Volgens hem is de oplevering van het appartement ,,een compleet debacle''.

Op het gehele complex rust een hypothecaire lening bij de VSB-bank van ruim een miljoen gulden op naam van Ducru, maar volgens Friedberg is er ,,in de BV geen cent meer aanwezig''. Ook de afwerking van de appartementen is naar de mening van de eigenaren zwaar onvoldoende. De uit Amsterdam afkomstige ondernemer Hoezee, thans woonachtig in Berlijn, is ook betrokken bij bouwactiviteiten op andere lokaties in Amsterdam: de Brouwersgracht en de Herengracht (Groote Heer). Ook daar zijn volgens mr. Friedberg twijfelachtige praktijken aan het licht gekomen. ,,Hoezee ligt zo langzamerhand met iedereen overhoop.

NRC Webpagina's
24 december 1997



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad