U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Een curieus toeval


De zaak rond Eddy Swaab heeft zich, door curieus toeval, ontwikkeld tot één van de twee hoofdlijnen van het geruchtmakende beursfraudeonderzoek, de meest omvangrijke naspeuring naar financiële fraude ooit. De actie schokte in 1997 de beurswereld toen justitie invallen deed en effectenhandelaren van naam en faam arresteerde.

In eerste instantie draaide het onderzoek vooral om coderekeningen. Daarmee zou zijn witgewassen en belastingfraude gepleegd. Omdat Swaab ooit zo'n coderekening had, werd ook bij hem huiszoeking verricht. Hij was toen nog maar een schakeltje in het onderzoek. Het OM wilde hem zelfs niet verhoren, ondanks het feit dat hij zich die eerste dagen vrijwillig meldde.

Justitiële belangstelling werd pas ècht gewekt toen de pers werd getipt dat er tijdens de huiszoeking bij Swaab honderdduizend gulden aan contant geld zou zijn gevonden. Dat geld had hij de dag van de invallen op de beurs toevallig opgenomen bij Bank Bangert Pontier (BBP), waar hij cliënt was. Voor justitie was dat aanleiding om huiszoeking bij BBP te doen. Daar stuitte men op een Luxemburgse kasfaciliteit waar cliënten zwart geld konden wegzetten, een zaak waarmee Swaab overigens niets te maken had. Wel ontdekte men dat Swaab grote sommen geld bij BBP opnam en enkele rekeningen had waarop hij volgens het OM 'dubieuze transacties' deed. Hij zou een netwerk om zich heen hebben verzameld van personen uit de financiële wereld. Die zouden door Swaab zijn omgekocht in ruil voor koersinformatie waarmee hij dan weer gunstige transacties deed. Via in beslag genomen agenda's zegt het OM een patroon ontdekt te hebben dat verbindingen legt tussen afspraken, transacties en contante uitbetalingen. Toen Justitie Swaab, die vanwege zijn Zwitserse moeder een dubbele nationaliteit bezit, wilde oppakken was het te laat. Op advies van zijn advocaten was hij vertrokken naar Zwitserland. Sinds 1998 staat hij internationaal gesignaleerd, maar Bern levert geen eigen staatsburgers uit. Dat betekent wel dat Swaab niet kan reizen.

De afgelopen jaren werden de 'dubieuze transacties' vele malen onderzocht. Er bleek technisch niets op aan te merken. Toch wist het OM de rechtbank ervan te overtuigen dat er zou zijn omgekocht. Drie leden uit Swaabs 'criminele organisatie' werden veroordeeld. Ze zijn in hoger beroep. Later dit jaar buigt het gerechtshof zich opnieuw over de aantijgingen.

NRC Webpagina's
17 maart 2001



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad