U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Tegen commissionairs

Celstraffen geëist bij beursfraude

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 22 FEBR. Justitie heeft gisteren in de Clickfondszaak celstraffen en geldboetes geëist tegen twee ex-medewerkers van het voormalige commissionairshuis Strating Effecten.

Voormalig directeur D. du C. hoorde tien maanden cel (vier voorwaardelijk) en honderdduizend gulden boete tegen zich eisen. Tegen oud-medewerker F.A. werd zes maanden (drie voorwaardelijk) en 50.000 gulden boete geëist. Als het tot een veroordeling komt zal de gevangenisstraf worden omgezet in dienstverlening. De advocaten pleitten voor vrijspraak. Het vonnis, dat over vier weken door de speciale 'Clickfondskamer' van de Amsterdamse rechtbank zal worden uitgesproken, wordt het belangrijkste tot nu toe in de beursfraudeaffaire. Het oordeel heeft gevolgen voor de nog komende zaken tegen een aantal (hoofd)verdachten, die soortgelijke strafbare feiten ten laste zullen worden gelegd.

Het essentiële punt daarbij is de verdenking van het openbaar ministerie dat de verdachten binnen een criminele organisatie meegewerkt hebben aan belastingontduiking. Dat gebeurde via het faciliteren van een systeem van coderekeningen die werden aangehouden bij een Zwitserse vermogensbeheerder. Die maakte op zijn beurt weer gebruik van subaccounts, voorzien van codenamen. Strating Effecten, dat later NIB Strating werd, belegde het geld via de toenmalige bank van de beurs, de Kas Associatie.

Om de constructie mogelijk te maken werd een contract gesloten tussen de Kas Associatie, het bedrijf van de Zwitserse vermogensbeheerder D. de Groot en Strating Effecten. Volgens justitie was dat contract vals omdat de ware namen van de rekeninghouders onbekend waren.

Maar volgens de verdediging biedt de wet helemaal geen ruimte voor dit verwijt. Niet alleen wisten alle contractpartijen dat het om coderekeningen ging, het gebruik daarvan is door alle officiële instanties gewoon toegestaan. Dat via het systeem ook belastingontduiking mogelijk is, werd door de raadslieden niet betwist. Maar dat verwijt kan nooit de faciliteerders worden verweten, zo betoogden zij. Als dat toch gebeurt, dan zou ook de Kas Associatie moeten worden vervolgd, aldus de raadslieden.

In een eerdere Clickfondszaak, tegen een ex-directeur van Bank Bangert Pontier (BBP), heeft de rechtbank kwitanties van coderekeningen die voor belastingontduiking werden gebruikt, als vals aangemerkt. Het feitencomplex in deze zaak is evenwel niet identiek. Als de rechtbank het BBPvonnis toch doortrekt wordt het financieel strafrecht aangescherpt, met alle gevolgen voor de aanstaande zaken van andere Clickfondsverdachten.

Volgt de rechtbank de lijn van de verdediging, dan vervalt een wezenlijk onderdeel van de verdenkingen in Operatie Clickfonds. Dat zal consequenties hebben voor de vervolging van het effectenhuis Leemhuis en Van Loon en haar voormalige directie, waaronder hoofdverdachte H. Vermeulen, maar ook voor De Groot, Adri. S. en de belastingadviseur Jan M.

NRC Webpagina's
22 februari 2001



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad