U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Oplichtingsaffaire blijkt verjaard in beursfraudezaak

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 21 FEBR. Het openbaar ministerie heeft een aspect van het beursfraudeonderzoek voor de rechter gebracht dat verjaard blijkt te zijn. Daarom is het OM voor dit deel van Operatie Clickfonds niet ontvankelijk.

Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vanmorgen besloten. Het gaat om een oplichtingsaffaire die ten laste was gelegd aan een ex-directeur van Strating Effecten. De man zou een buitenlands bedrijf, Kuwait Investment Office (KIO), hebben opgelicht. Justitie stuitte op de affaire in het kader van Operatie Clickfonds, die in oktober 1997 in de publiciteit kwam en waarin Strating Effecten een belangrijke rol speelt.

De KIO-zaak draait om enkele grote aandelentransacties die via Strating Effecten zijn verlopen. De betrokken werknemer zou KIO hebben opgelicht door ongunstige koersen te berekenen. Hoewel KIO zelf nooit aangifte van oplichting heeft gedaan, werd de werknemer toch door justitie vervolgd. Dat werd volgens zijn raadsman voor het eerst pas formeel kenbaar gemaakt op het moment dat het recht tot strafvervolging al was vervallen. De rechtbank gaf de advocaat daarin vanmorgen gelijk. Het openbaar ministerie verzuimde verder vóór de datum waarop de verjaring uiterlijk was voltooid concrete vervolgingshandelingen te verrichten, aldus de rechtbank. De rechters verwierpen het verweer van het OM dat verhoren over de zaak de verjaring zouden hebben gestuit en verwees daarbij naar vaste rechtspraak die stelt dat alleen opsporingsdaden verjaring kunnen voorkomen. De ex-directeur van Strating Effecten wordt nu nog vervolgd omdat hij een systeem van coderekeningen in stand hield dat werd gebruikt voor belastingontduiking. Ook twee andere ex-medewerkers van het kantoor staan daar voor terecht. De inhoudelijke behandeling van deze zaken ging vanochtend verder. Daarin verwierp de rechtbank de kritiek van de verdediging dat justitie de Zwitsere autoriteiten zou hebben misleid bij het vragen van rechtshulp. Volgens de rechtbank was dit punt niet aan de orde omdat de rechtshulp niet op naam was gesteld van de verdachten. Vanochtend bleek evenwel dat deze tenaamstelling op een later tijdstip wel degelijk had plaatsgevonden. Maar omdat het vonnis al was uitgesproken kon de rechtbank haar beslssing niet meer heroverwegen. Dit specifieke aspect van de rechtshulp komt nu weer aan de orde in een eventuele beroepsprocedure bij het hof. Andere Clickfondsverdachten zullen het punt in hun zaken, die de komende weken dienen, overigens opnieuw aan de orde stellen. In de zaak tegen de ex-medewerkers van Strating Effecten zal naar verwachting vanmiddag een eis worden geformuleerd door het openbaar ministerie . De uitspraak is over twee tot drie weken.

NRC Webpagina's
21 februari 2001



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad