U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

OM is 'slordig en traag'


AMSTERDAM, 20 FEBR. De rechtbank die de beursfraudezaak afhandelt, heeft haar oordeel over enkele belangrijke elementen in de Clickfondszaak voor zich uitgeschoven. Dat bleek gisteren uit een vonnis in reactie op verweren van de verdediging.

Een van de raadslieden, M. Zee, had gevraagd het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren omdat justitie een selectief vervolgingsbeleid zou voeren. Bovendien heeft het OM volgens Zee "een onjuist en zelf geconstrueerd feitencomplex" voorgelegd. Maar de rechters willen de zaak eerst inhoudelijk behandelen voordat ze een oordeel geven.

Het bezwaar dat justitie de Zwitserse autoriteiten op verkeerde gronden rechtshulp zou hebben gevraagd, werd verworpen omdat de rechtshulp niet specifiek voor deze verdachte was gevraagd. De rechtbank liet zich niet uit over de vraag wat dat betekent voor de verdachten die wèl in het rechtshulpverzoek genoemd staan. Deze vraag komt nu opnieuw aan de orde als hun zaken over enkele weken dienen.

De rechtbank verweet het OM verder "onzorgvuldig optreden" en "inadequate communicatie" in de zaak tegen Zee's cliënt, omdat de afwikkeling traag en slordig verliep. Mocht er over twee weken een veroordeling volgen, dat zal deze handelwijze van het OM tot strafvermindering leiden, aldus het vonnis.

NRC Webpagina's
20 februari 2001



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad