U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Opnieuw wraking bij Clickfonds

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 5 FEBR. De speciale rechtbank die de afhandeling van de Clickfondsprocessen in behandeling neemt, is opnieuw geconfronteerd met een wrakingsverzoek. Raadsman V. Koppe van een van de verdachten in het zogenoemde beursfraudeonderzoek betoogde vanochtend voor de rechtbank in Amsterdam dat zijn cliënt geen vertrouwen heeft in het oordeel van de speciale Clickfondskamer.

Voor Koppe is het onverteerbaar dat hij een aantal getuigen in zijn zaak niet mag horen. Hij betoogde dat dit verzoek al eerder door de raadkamer was afgewezen. Omdat in de rechtbank die de Clickfondsprocessen afhandelt dezelfde rechters zitten als in deze raadkamer, heeft hij er geen vertrouwen in dat zijn verzoek om de getuigen op de zitting te horen anders zal worden behandeld.

Een speciale wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank begon vanochtend om elf uur meteen met de behandeling van het wrakingsverzoek. De Clickfondskamer is speciaal voor het afhandelen van de beursfraudeprocessen samengesteld.

Mochten de rechters moeten worden vervangen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor het verdere verloop van de Clickfondsprocessen. Een aantal getuigen die Koppe wil horen zijn ook relevant voor andere verdachten die nog ter zitting moeten komen. De verwachting was dat de wrakingskamer vanmiddag nog uitspraak zou doen over de vraag of de Clickfondsrechters moeten worden vervangen. Eerder werd een ander wrakingsverzoek afgewezen. Daarin was echter het argument over de samenstelling van de raadkamer niet meegenomen.

Volgens Koppe is het van groot belang te ontleden hoe het openbaar ministerie Operatie Clickfonds precies heeft opgezet. Het is hem een raadsel op basis van welke feiten er een aantal gerechtelijke vooronderzoeken is geopend. Om dat te toetsen wil hij onder andere de toenmalige onderzoeksrechter horen. Volgens Koppe is Operatie Clickfonds "een aanslag op de integriteit van de strafrechtspleging. De door het OM gewenste integriteit in de financële markten is alleen maar bereikt met niet integere opsporingsmethodes", aldus Koppe. Mocht het wrakingsverzoek worden afgewezen, dan gaan de Clickfondsprocessen vanmiddag en later deze week gewoon door voor de Clickfondskamer.

NRC Webpagina's
5 februari 2001



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad