U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Advocaat eist wraking

'Rechters in Clickfonds partijdig'

Door onze redacteur JOOST ORANJE
AMSTERDAM, 22 JAN. De speciale rechtbank die de zaken in het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds') behandelt, zal worden gewraakt door de raadsman van een van de verdachten.

Volgens de raadsman, M. Zee, moeten de rechters worden vervangen "omdat ik grote twijfel heb over hun onpartijdigheid."

Zee heeft de rechtbank inmiddels verzocht zich vrijwillig terug te trekken. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, zal hij woensdag een wrakingsverzoek doen. Zee's cliënt, een voormalige werknemer van het effectenkantoor NIB Strating, moet op 5 februari voorkomen, net als een voormalig commissaris van NIB Strating. Ook zijn advocaat, V. Koppe, overweegt sterk een wrakingsverzoek in te dienen, zo heeft hij desgevraagd bevestigd.

Voor de afhandeling van de Clickfondszaken is een speciale kamer samengesteld onder voorzitterschap van de vice-president van de Amsterdamse rechtbank, M. Mastboom. De kamer is met extra geld gefinancieerd uit de justitiebegroting. Uit gegevens van het ministerie van Financiën blijkt dat de kosten van de instelling van de kamer 2,7 miljoen gulden bedroegen en de structurele kosten 0,6 miljoen.

Volgens de raadslieden kan deze speciale financiering de onafhankelijkheid van de rechtbank aantasten. Daarnaast is er kritiek op een aantal vonnissen in Clickfondszaken die, volgens Zee, de jurisprudentie niet volgen. Hij noemt het vonnis tegen één van de voormalige directeuren van Bank Bangert Pontier, waarin het begrip valsheid in geschrifte werd opgerekt.

In de komende zaken zal ook het bewijs dat justitie in Zwitserland heeft vergaard een belangrijke rol spelen. De personen die op 5 februari moeten voorkomen zijn nooit als verdachten genoemd in het betrokken rechtshulpverzoek. Dit zou in strijd kunnen zijn met de strenge Zwitserse regels voor het verlenen van rechtshulp.

De raadslieden vinden het onaanvaardbaar dat de Zwitserse justitiële autoriteiten niet over dit soort zaken gehoord zijn. De rechter-commissaris heeft een dergelijk verzoek afgewezen, evenals de raadkamer. Daarvan was Mastboom voorzitter. Ook dat is volgens sommige advocaten ongewenst in het kader van de rechterlijke onpartijdigheid.

Na het indienen van het wrakingsverzoek, zal een speciale wrakingskamer de argumenten van de advocaten moeten toetsen. Deze rechters moeten beoordelen of de 'Clickfondskamer' de zaken kan behandelen. Zo niet, dan moet er een nieuwe rechtbank worden samengesteld.

Operatie Clickfonds is het meest omvangrijke onderzoek naar financiële fraude ooit gehouden in Nederland. De belangrijkste verdachten komen dit jaar voor.

NRC Webpagina's
22 januari 2001



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad