U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Verslag van FIOD:

Geen rol van Hakkelaar in Clickfonds

Door onze redacteur JOOST ORANJE
AMSTERDAM, 17 JAN. Drugshandelaar Johan V. (alias 'De Hakkelaar') speelt geen rol meer in het grote beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds'). Dat blijkt uit een vertrouwelijk verslag van de FIOD over de zaak.

De vermeende betrokkenheid van 'De Hakkelaar' was in 1997 een belangrijke reden om rechtshulp los te krijgen in Zwitserland. De Nederlandse justitie wilde uit dat land waardevolle informatie hebben, onder andere afkomstig uit de administratie van de daar woonachtige vermogensbeheerder D. de Groot. In het bewuste rechtshulpverzoek aan Bern beschreef justitie onder andere dat drugsgelden van Johan V. zouden zijn witgewassen door verdachte Bernard M., via bedrijven van De Groot.

Advocaten hebben altijd gesteld dat 'De Hakkelaar' alleen maar in het Clickfonds is gebracht om de strenge Zwitserse voorwaarden voor rechtshulp te omzeilen. Onlangs bleek uit interne Zwitserse justitiële documenten dat Bern de gegevens over Johan V. heeft gezien als belangrijk argument voor het leveren van een deel van de rechtshulp.

In de documenten van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) wordt nu evenwel geconcludeerd dat "niet is gebleken dat M. gelden, afkomstig uit de door Johan V. c.s. gedreven handel in verdovende middelen, heeft witgewassen." Daarmee is de relatie met 'De Hakkelaar' uit het Clickfonds verdwenen. De 'drugsverbinding' die nog over is, zo blijkt uit de FIOD-stukken, betreft een verdenking dat M. "gelden die vermoedelijk afkomstig zijn uit zijn handel in hash" zou hebben witgewassen. Maar volgens de advocaat van M, L. Mannheims, zijn dit "niet meer dan uiterst vage veronderstellingen.". Een woordvoerder van het openbaar ministerie wil niet op de zaak ingaan: "We zien het allemaal wel voor de rechter."

De Clickfondsprocessen gaan begin februari verder. Dan komen de eerste verdachten voor in de zaak rondom hoofdverdachte Adri S. Ook in deze processen zal de Zwitserse rechtshulp een cruciaal discussiepunt zijn. Raadslieden van de verdachten verwijten justitie onder meer dat ze informatie over hun cliënten hebben vergaard terwijl deze nooit als verdachten in het rechtshulpverzoek zijn genoemd.

NRC Webpagina's
17 januari 2001



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad