U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Diepe la

Door onze redacteur JOOST ORANJE
BERN/CHUR, 11 NOV. Fijn dat de wetenschap justitie af en toe wil bijstaan als het gaat om de vervolging van ingewikkelde financiële fraudezaken. Neem nou 'Operatie Clickfonds', waarin hoofdverdachte Eddy Swaab, volgens justitie, 'verdachte transacties' heeft uitgevoerd.

Die complexe transacties kwamen afgelopen week aan de orde in een rechtszaak. Justitie bleek er speciaal advies over te hebben gevraagd aan professor Groenhuijsen, hoogleraar strafrecht aan de universiteit van Brabant. Inderdaad, dezelfde die ook zijn licht liet schijnen over de voorkenniszaken rond HCS en Borsumij Wehry.

Helaas, vertelde officier De Graaff tijdens de zitting, nadat hij de gegevens had verstuurd, had hij niets meer uit Tilburg vernomen. Waarschijnlijk verdween de post van het OM in een hele diepe la, want de transacties in het dossier-Swaab beslaan honderden pagina's.

Toch vreemd. Checkt justitie niet of haar opdrachten worden uitgevoerd? Jawel, zei De Graaff, hij had nog wel even gebeld. Maar ,,een medewerker van Groenhuijsen'' had hem verteld dat het ter universiteit ,,vreselijk druk'' was geweest en dat het advies ,,in het slop was geraakt.''

Vond Groenhuijsen de opdracht niet interessant genoeg? Of heeft hij er wel naar gekeken en kwam hij tot de conclusie dat de 'verdachte transacties' helemaal niet zo verdacht zijn? Dat zou in ieder geval voor justitie een wat minder prettig advies hebben opgeleverd.

We moeten blijven gissen, want de professor laat weten ,,over deze zaak onbereikbaar te zijn voor journalisten.'' En blijkbaar ook voor De Graaff. Wat nu? De zaak Swaab loopt nog wel even door. Maar of het ooit tot een rapportage komt uit het Brabantse blijft ongewis. Goed dat Operatie Clickfonds zo lang duurt.

NRC Webpagina's
11 november 2000



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad