U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Werknemers SNS veroordeeld in Clickfondszaak

Door een onzer redacteuren
AMTERDAM, 19 OKT. De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren twee werknemers van SNS Bank veroordeeld in de Clickfondszaak. Een derde die terecht moest staan, voormalig topman T. Korver, werd vrijgesproken. De rechtbank oordeelde verder dat het openbaar ministerie een fout in de tenlastelegging heeft gemaakt waardoor dat deel van de aanklacht nietig werd verklaard.

De zaak, onderdeel van het 'beursfraudeonderzoek' ('Operatie Clickfonds') speelde zich af rond de beursgang van telecombedrijf KPN in 1994. SNS was bij de herplaatsing van de KPN-aandelen, naast syndicaatsleider ABN Amro, 'co-manager'. Om een betere positie op de lucratieve emissiemarkt te bereiken, bleek de bank een aantal effectenhuizen provisie te hebben vergoed. In ruil zouden klanten van de commissionairs via SNS Bank inschrijven op de KPN-aandelen. Dat was tegen de syndicaatsregels.

Om de handelwijze te verbloemen werd er met de administratie gerommeld. Volgens justitie was er daarbij sprake van oneerlijke mededinging, oplichting en valsheid in geschrifte. Eerder had het OM met de rechtspersoon SNS al een schikking getroffen van 1,7 miljoen gulden.

De rechtbank, speciaal ingericht voor de afhandeling van de Clickfondszaken, veroordeelde een medewerker conform de eis tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een boete van 5.000 gulden. Een andere werknemer kreeg een lagere straf dan geëist: drie maanden cel (om te zetten in dienstverlening), drie maanden voorwaardelijk en 10.000 gulden boete.

De rechtbank achtte het niet bewezen dat topman Korver feitelijk leiding zou hebben gegeven aan de verdachte handelingen, zoals tijdens de rechtszaak was betoogd. De enige aanwijzing daarvoor zou een "aanmerkelijk afgezwakte" verklaring van een medeverdachte zijn. Ook achtte de rechtbank het niet bewezen dat Korver kennis droeg van de afspraken met de commissionairs.

De rechtbank ging in haar vonnis overigens niet in op het principiële punt van de 'oneerlijke mededinging' omdat het OM in de tenlastelegging een fout had gemaakt door de aanklacht niet begrijpelijk genoeg te formuleren. Een woordvoeder van het Amsterdamse parket kon vanmorgen nog niet zeggen of het OM de dagvaarding opnieuw gaat uitbrengen en in beroep gaat. De advocaat van Korver toonde zich zeer tevreden met het vonnis.

NRC Webpagina's
19 oktober 2000



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad