U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Spil in Clickfonds komt niet getuigen

Door onze redacteur JOOST ORANJE
AMSTERDAM, 17 OKT. De kans dat E. Swaab, de belangrijkste verdachte in de beursfraudezaak ('Operatie Clickfonds'), nog een verklaring zal afleggen is zo goed als verkeken. Onderhandelingen tussen hem en het Openbaar Ministerie (OM) over een getuigenis zijn op niets uitgelopen. De Amsterdamse hoofdofficier H. Vrakking wilde uiteindelijk geen fiat geven voor een deal.

Dat valt op te maken uit vertrouwelijke correspondentie tussen het OM en Swaabs raadslieden. Uit de stukken blijkt dat justitie bereid was om, met de rechter-commissaris, in Zwitserland een verklaring op te nemen. Swaab, de enige Clickfonds-hoofdverdachte met wie justitie nog nooit heeft gesproken, heeft de Nederlandse en de Zwitserse nationaliteit. Hij wist bij de start van Operatie Clickfonds naar dat land te ontkomen. Zwitserland levert geen eigen staatsburgers uit. Sinds 1998 kan Swaab niet meer reizen omdat hij internationaal door justitie staat gesignaleerd. Swaabs bijdrage aan het dossier is niet alleen belangrijk voor zijn eigen zaak,maar ook voor die van een aantal andere verdachten. Justitie verdenkt Swaab onder meer van omkoping van personen uit de financiële wereld. Een aantal van hen komt in november voor de rechter.

Volgens een van zijn raadslieden wil Swaab "graag" een verklaring afleggen en had officier van justitie H. de Graaff toegezegd dat het opsporingsbevel van tafel ging: "Maar op het laatste moment is hij tot zijn spijt teruggefloten door hoofdofficier Vrakking. Dat heeft De Graaff ons zelf bevestigd."

Een woordvoerder van het Amsterdamse parket erkent dat Vrakking geen fiat wilde geven aan een overeenkomst: "Hij wilde een behandeling als van iedere andere verdachte, zonder aparte voorwaarden. Van terugfluiten is geen sprake. Dit was een regulier onderhandelingsproces, waarin de hoofdofficier altijd de laatste stem heeft."

Vrakking zei eerder tegen deze krant dat Swaab desnoods bij verstek zal worden veroordeeld: "De Bouterse-variant, zeg maar." Zijn raadslieden achten de kans dat hun cliënt alsnog een verklaring aflegt "minimaal".

NRC Webpagina's
17 oktober 2000



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad