U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Frontrunning uit Clickfonds

Door onze redacteur JOOST ORANJE
AMSTERDAM, 11 OKT. Justitie heeft in de 'beursfraude'-affaire (Operatie Clickfonds) alle verdenkingen met betrekking tot het zogeheten 'frontrunnen' laten vallen. Deze vorm van voorwetenschap zal dan ook niet meer voor de rechter worden gebracht.

Het Openbaar Ministerie heeft de verdenking tegen een van de ex- directeuren van het vroegere effectenhuis Leemhuis en Van Loon, Ad van der R., gisteren uit zijn aanklacht geschrapt, zo heeft een woordvoerder van het OM bevestigd. Van der R. worden nog wel lidmaatschap van een criminele organisatie en fiscale delicten ten laste gelegd.

Frontrunning, ook wel het 'meelopen' met grote effectentransacties genoemd, was bij het begin van het Clickfondsonderzoek in 1997 een van de meest opvallende verdenkingen, vooral omdat deze vorm van voorwetenschap nog nooit is vervolgd. In eerste instantie werden veel meer personen verdacht van frontrunnen, maar uiteindelijk bleef alleen Van der R. over. De Economische Controledienst (ECD) heeft in zijn zaak omvangrijk onderzoek gedaan naar zes verschillende transacties in vier fondsen. Daarvoor is onder andere in Zwitserland en de Verenigde Staten informatie nagetrokken. Van strafrechtelijke feiten is evenwel niets gebleken.

Van der R.'s raadsman, V. Koppe, noemt het "onbegrijpelijk" dat de verdenkingen tegen zijn cliënt zo lang overeind zijn gehouden: "Iedere deskundige ziet in één oogopslag dat er niets aan de hand is met deze transacties. Ik begrijp werkelijk niet waarom justitie hier zo veel geld en moeite tegenaan heeft gegooid."

In het Clickfondsdossier zitten nu nog twee 'gewone' gevallen van voorwetenschap. Het gaat om handel in aandelen Antonov en AND, ten laste gelegd aan H. Vermeulen, een andere ex-directeur van Leemhuis en van Loon.

Operatie Clickfonds, het meest omvangrijke onderzoek naar financiële fraude ooit, baarde vooral opzien omdat justitie een aantal 'beursgerelateerde fraudezaken' vermoedde, zoals voorkennis en witwassen van criminele gelden. Tot nu toe heeft het onderzoek vooral fiscale delicten opgeleverd. Volgende week worden de Clickfondsrechtszaken voortgezet.

NRC Webpagina's
11 oktober 2000



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad