U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Vragen over rechtshulp

Clickfonds: Zwitserland uit twijfels

Door onze redacteur JOOST ORANJE
AMSTERDAM/ZÜRICH, 2 FEBR. In Zwitserland is twijfel ontstaan over de manier waarop Nederland informatie probeert te verkrijgen in het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds'). Justitiële kringen in Zürich bevestigen dit.

De onderzoeksrechter in het betrokken kanton, Strassburger, zou vraagtekens zetten bij de manier waarop enkele rechtshulpverzoeken zijn geformuleerd. Zo is een aantal Clickfondsverdachten in verband gebracht met feiten, zoals handel in verdovende middelen, die niet voor hen gelden. Het vermoeden is dat Nederlandse opsporingsambtenaren daardoor ten onrechte inzage hebben gekregen in gegevens als bankafschriften. Ook zou informatie uit een rechtshulpverzoek, die niet van belang was voor betrokken zaak, zijn gebruikt in het dossier van een andere verdachte.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam ontkent een conflict met Bern. ,,We overleggen nog steeds prima met de Zwitsers en kunnen al onze handelingen uitleggen', aldus de woordvoerster. De Zwitserse autoriteiten gegen geen commentaar.

Intussen wil één van de twee rechter-commissarissen die het gerechtelijk vooronderzoek in het Clickfondsonderzoek leidt, A. Wildenburg, van het OM weten wanneer het complete dossier van hoofdverdachte E. Swaab kan worden aangeleverd. De rechter-commissaris heeft daartoe onlangs aan brief gestuurd naar officier van justitie H. de Graaff.

Een woordvoerster van het Amsterdamse OM spreekt van ,,een begrijpelijke actie van de rechter-commissaris omdat hij, net als wij, de Clickfondsonderzoeken snel wil afronden. Binnen zes weken is de nadere vordering in de zaak-Swaab klaar.''

Swaabs raadslieden hebben in Zwitserland bezwaar aangetekend tegen het leveren van een aantal documenten aan Nederland. Daardoor kan niet snel worden voldaan aan een aantal Nederlandse rechtshulpverzoeken. Het OM in Amsterdam erkent in de zaak-Swaab nog op stukken te wachten. ,,De Zwitserse rechter zal over levering een oordeel moeten geven'', aldus de woordvoerster. De advocaten van Swaab willen geen toelichting geven.

Nederland heeft naar aanleiding van Operatie Clickfonds, het grootste onderzoek naar financiële fraude ooit, in diverse landen rechtshulpverzoeken gedaan. De meeste zijn bij de start van het onderzoek in 1997 in Zwitserland ingediend, Hoewel Bern destijds één rechtshulpverzoek weigerde - in de zaak tegen effectenhandelaar Adri S. - zijn andere wel toegewezen. Daarbij werd het gebruikelijke voorbehoud gemaakt dat de informatie niet voor fiscale vervolging mag worden gebruikt of actie tegen andere delicten die naar Zwitsers recht niet strafbaar zijn.

NRC Webpagina's
2 februari 2000



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad